1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Emekli ve Yaşlılara Yapılan Harcamalar Rekor Kırdı!

Emekli ve Yaşlılara Yapılan Harcamalar Rekor Kırdı!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

2022 yılında sosyal koruma harcamaları bir önceki yıla göre yüzde 60,2 artarak 1 trilyon 291 milyar 77 milyon TL’ye ulaştı. Bu harcamanın büyük bir kısmı yüzde 98,2 ile toplamda 1 trilyon 267 milyar 924 milyon TL’lik sosyal koruma yardımlarından oluştu. En büyük payı ise 567 milyar 450 milyon TL ile emekli/yaşlılara yapılan harcamalar aldı, hastalık/sağlık bakımı harcamaları ise 396 milyar 993 milyon TL ile ikinci sırada yer aldı.

Sosyal koruma harcamalarının gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) içindeki oranı 2022 yılında yüzde 8,6 olarak gerçekleşti. Bu oran, bir önceki yıl olan yüzde 11,1’e göre gerileme gösterdi. Sosyal koruma yardımlarının GSYH içindeki payı ise yüzde 8,4 olarak kaydedildi. Risk ve ihtiyaç gruplarına bakıldığında, emekli/yaşlılara yapılan harcamalar yüzde 3,8 ile en büyük paya sahipken hastalık/sağlık bakımı harcamaları yüzde 2,6 ve dul/yetim harcamaları yüzde 1,0 oranlarıyla sırasıyla takip etti.

Şartlı yardımlar kapsamında en büyük pay yüzde 47,5 ile aile/çocuk yardımlarına aitti. Bu kategoriyi yüzde 20,4 ile engelli/malul yardımları ve yüzde 13,9 ile hastalık/sağlık bakımı yardımları izledi. Nakdi yardımların içinde ise emekli/yaşlılara yapılan yardımlar yüzde 71,2’lik bir paya sahipken, dul/yetim yardımları yüzde 18,6 ve aile/çocuk yardımları yüzde 4,5 oranlarıyla sırasıyla ikinci ve üçüncü sırayı aldı.

Sosyal koruma gelirlerinin kaynakları incelendiğinde, devlet katkılarının yüzde 41,4, işveren sosyal katkılarının yüzde 28,4 ve koruma kapsamındaki bireylerin yaptığı sosyal katkıların yüzde 23,1’lik bir paya sahip olduğu görüldü. Bu verilerle beraber 2022 yılı sosyal koruma harcamalarının arttığı ve çeşitli alanlara dağıldığı açıkça ortaya konmuş oldu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Emekli ve Yaşlılara Yapılan Harcamalar Rekor Kırdı!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin