1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Emeklilere Emlak Vergisi Muafiyeti: Detaylar ve Başvuru Şartları!

Emeklilere Emlak Vergisi Muafiyeti: Detaylar ve Başvuru Şartları!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Geçtiğimiz yıl yapılan EYT düzenlemesi sayesinde 2 milyon kişi emeklilik hakkı kazanırken, 2023 yılının Ağustos ayına kadar 300 bin kişi daha emekli oldu. Bu rakamın yıl sonuna kadar artması bekleniyor. Emekli maaşı bağlananlara bayram ikramiyesi, maaş promosyonu ve emlak vergisi muafiyeti gibi ek gelir imkanları sunulmaktadır. Yalnızca brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek konutu olan ve toplam geliri 150 bin lirayı aşmayan emekliler, dul ve yetim aylığı alanlar ile ev hanımları, işsizler, engelliler, gaziler ve şehit yakınları bu muafiyetten yararlanabilmektedir.

Muafiyet hakkı, emeklilik yılını takip eden yıldan başlamaktadır. Örneğin, 2022 yılında emekli olan bireyler için muafiyet hakkı 2023 yılında başlar. Muafiyetten yararlanmak isteyen emeklilerin bağlı oldukları belediyeye başvuru yapmaları gerekmektedir. 200 metrekareyi aşmayan konutlarda hissesi bulunan emekliler için hisse oranında muafiyet uygulanmaktadır.

Emlak vergisi muafiyetinden yanlışlıkla ödeme yapan bireyler, beş yıllık zaman aşımı süresi içinde şartları karşıladıklarını gösteren belgelerle belediyeye başvurarak ödemelerini geri alabilirler. Yazlık veya yayla evleri sadece belirli dönemlerde kullanan emekliler muafiyet kapsamına girmemektedir. Tek konutunu kiraya veren emeklilerin de muafiyetten yararlanabilmesi mümkündür, ancak bu durumda kira gelir vergisi ödemesi gerekmektedir.

Satın alınan yeni bir konutun emlak vergisi, satıcı tarafından ödenmektedir. Alıcı sadece belediyeye bildirimde bulunarak vergi ödemesini erteleme hakkına sahiptir. Emlak vergisi her yıl iki eşit taksit halinde ödenir ve gecikmelerde faiz uygulanmaktadır. Yeni ev alanlar için vergi ödemesi 2025 yılında başlayacaktır. Bu düzenlemelerle emeklilerin mali yükleri azaltılmaya çalışılmakta ve ek gelir imkanları sunularak maddi sıkıntılarının bir nebze olsun hafifletilmesi amaçlanmaktadır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Emeklilere Emlak Vergisi Muafiyeti: Detaylar ve Başvuru Şartları!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin