1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Emeklilik maaşlarında önemli kesintiler olacak! Önleminizi alın!

Emeklilik maaşlarında önemli kesintiler olacak! Önleminizi alın!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Milyonlarca çalışan, uzun yıllar boyunca prim ödeyerek emekli olmayı beklerken, emeklilikte alacakları maaş miktarını merak ediyor. SSK ve Bağ-Kur sigortalıları, e-Devlet üzerinden “4A Emekli Aylığı Hesaplama” ve “4B Emekli Aylığı Hesaplama” seçeneklerini kullanarak, son yatırdıkları primler doğrultusunda tahmini emekli maaşlarını öğrenebiliyor. Ancak, emeklilik başvurusunun belirli tarihlere kadar yapılmaması durumunda maaşlarında önemli kesintilerle karşılaşmalarının mümkün olacağı belirtiliyor.

Uzun zamandır gündemde olan ve birçok yorum yapılan bu konu hakkında SGK uzmanı Özgür Erdursun Dünya gazetesinde yayımladığı köşe yazısında Emekli olmak için 2024 mü 2025 mi? Ne yapmalı? başlığıyla konuyu tüm detaylarıyla kaleme aldı.

”SSK ve Bağ-Kur’da 31 Aralık 2024 tarihine kadar emeklilik müracaatında bulunanlar, 4/C ve kamuda çalışanlar ise 14 Ocak 2025’e kadar emeklilik müracaatında bulunurlarsa sistemde gördükleri emekli aylıklarını alırlar. Emeklilik müracaatını bu tarihlerden sonra yapacakların emekli aylıkları yüzde 30-33 arasında azalacak.

Emekli aylığı hesaplamasında enflasyon ve buna bağlı olarak Güncelleme Katsayı de­ğişikliklerinden dolayı SSK, Bağ-Kur, Banka, 1 Ekim 2008 sonrasında memur olanlar 2024’de emekli olmayıp emekliliğini 1 Ocak 2025 ve sonra­sına bırakanların emekli aylıklarında 2024 yı­lı enflasyonuna göre ciddi kayıplar yaşanacak. 2024 yılı enflasyonu yüzde 41.5 olursa yaklaşık yüzde 33, yüzde 45 olursa yaklaşık yüzde 30 kayıp yaşanacak.

Hükümet yetkilileri bir taraftan ülkemizde emekli sayısı çok diye yakınırken diğer taraf­tan emekliliğini hak etmiş ancak emekli olmak istemeyenleri, emekli olmaya zorlayan mevcut emekli aylığı hesaplama sisteminde değişiklik yapmıyor. Diğer taraftan milyonlarca çalışanın­da yıllar sonra alacağı emekli aylıkları da bu ne­denlerle şimdiden tırpanlanıyor. Hükümet yet­kilileri bu konuda çalışma olduğu söylemişti ancak böyle bir çalışma henüz kamuoyu ile pay­laşılmadı.

2024’de emekliliğini hak edenler, emek­li olduktan sonra SGDP ile çalışabilecekler 2024’de emeklilik müracaatında bulunmalıdır­lar. Emekli olduktan sonra çalıştığım şirket be­ni tekrar çalıştırmaz, bir iki yıl daha çalışırım sonra emekli olurum diyenler 2024’de emekli olmazlar ise zarar ederler.

Bu zarar sadece 2024’den 2025’e girilir­ken tek yıllık bir zarar olamayacak, enflasyon TÜİK’e göre düşme eğilimde olduğu için aynı konu 2025’den 2026’ya girerken de yaşanacak. 2022’den 2023’e girerken de böyle bir durum gerçekleşmişti. EYT’liler 3 Mart 2023’de EYT ya­sası çıktığı için zorunlu olarak 2023’ü tercih et­mişlerdi. 2023’de emeklilik için müracaatta bu­lunanlar yüzde 17 kayıp yaşamışlardı.

Emek­li olmak için yıllarca çalışıyor ve prim ödüyoruz, emekli aylıkları cebimize girmeden dahi emek­li aylığı hesaplama siteminden dolayı düşüyor, değerini koruyamıyor, emekli olduktan sonra da gerçek enflasyon oranında değerlenmiyor bu ne­denle emekli aylıkları emeklileri mutlu etmiyor.

Özgür Erdursun, ”1 Ekim 2008’den sonra memur olanlar emekli olmak için iki kere düşünün” dedi.

Ne zaman emekli olmayı hak ediyorsunuz, ne zaman emekli olmalısınız. ”Hangi statüden emekli olacaksınız. Eksik günlerinizi nasıl tamamlarsınız, borçlanma tu­tarlarını kaç TL’den yapmalısınız. Emeklilik planlarınızı doğru yapın, mağdur olmayın”diyerek yazısını noktaladı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Emeklilik maaşlarında önemli kesintiler olacak! Önleminizi alın!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin