1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. Emine Teyze Projesi: Dayanıklı Ev ve Umut

Emine Teyze Projesi: Dayanıklı Ev ve Umut

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kahramanmaraş’ta 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremler, Türkiye’nin birçok ilini derinden etkilemişken, bu yıkıcı olaylardan en fazla etkilenen bölgelerden biri de Malatya’nın Doğanşehir ilçesi oldu. Bu ilçede yaşayan 55 yaşındaki Emine Alagöz, deprem sonucunda evini kaybetti. Depremin ardından başlarda bir çadırda yaşamak zorunda kalan Alagöz, daha sonra konteyner kentine yerleştirildi. Bu süreçte, İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sema Alaçam ile tanıştı.

Doç. Dr. Sema Alaçam, Emine Alagöz’e yeniden bir ev yapmanın yollarını aramaya başladı ve ‘sıkıştırılmış toprak tekniği’ ile inşa etmeye karar kıldı. Sema Alaçam, proje sürecinde kendi öğrencileriyle ve sosyal medya üzerinden gönüllü katılımcılarla iş birliği yaptı. Evin inşası için Alagöz’ün arsası tercih edildi ve bu alanda çalışmalar başlatıldı.

Doç. Dr. Sema Alaçam, bu projenin detaylarını aktarırken, ‘sıkıştırılmış toprak tekniği’ ile inşaat sürecinin başlaması ve evin teslim edilmesinin toplamda 3 aylık bir süreyi kapsadığını belirtti. Gönüllülerin desteği sayesinde, profesyonel işçi olmaksızın yalnızca 30 günde evin duvarları tamamlandı. Alaçam, projenin adını ‘Emine Teyze Projesi’ olarak belirlediklerini ifade ederek, bu özel projeye mezun ve gönüllü öğrencilerin katıldığını vurguladı.

Proje kapsamında, kullanıma uygun toprak numuneleri alınarak laboratuvar testi yapıldı. Doç. Dr. Alaçam, yapıda kullanılacak toprağın 60 santimetre derinliğinden, güneş ve bitki görmemiş toprak olacağını söyledi. Ayrıca, belediyenin desteğiyle temin edilen toprakların elenerek, 10 birim toprağa 1 birim dayanıklılığı artıran katkı maddesi eklenerek daha sağlam hale getirildiğini, çok az su eklenerek ve tokmaklar yardımıyla sıkıştırarak inşaatın gerçekleştirildiğini açıkladı. Bu yöntem, hızlı ve ekonomik bir çözüm sunarak, Türkiye genelinde barınma sorununu aşmak için potansiyel taşıyan bir seçenek olarak öne çıkıyor. Alaçam, projenin önümüzdeki 6 ay içerisinde yönetmeliklerde tanımlanmasını ve uygulanabilir standartların belirlenmesini hedeflediklerini de sözlerine ekledi.

Yeniden ev sahibi olma umuduyla gün sayan Emine Alagöz ise bu süreçte emeği geçen tüm öğrencilere ve hocalara minnettarlığını dile getirdi. Alagöz, “İstanbul Teknik Üniversitesi hocaları, mezunları ve öğrencileri maddi manevi destek verdiler. Destek verenlerin hepsine teşekkür ederiz. Onların desteği olmadan bu işi başaramazdık. Bana böyle bir şans verdiler. Depremde evimiz yıkıldı, 11 ay çadırda kaldık. Hocamız bize bir konteyner getirdi ve buraya yerleştirdi.” ifadelerini kullandı. Alagöz, proje ile hayatlarına dokunan öğrenciler için “Hepsi benim çocuklarım oldu, hepsinin Emine teyzesiyim.” diyerek sevgisini de vurguladı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Emine Teyze Projesi: Dayanıklı Ev ve Umut
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin