Yenilenebilir enerji alanındaki hızlı büyümeye rağmen, fosil yakıtlara olan talebin artması enerji kaynaklı sera gazı emisyonlarının geçen yıl rekor seviyeye ulaşmasına neden oldu. Enerji Enstitüsü’nün ‘Dünya Enerjisinin İstatistiksel İncelemesi’ raporuna göre, enerji emisyonları 2023 yılında yüzde 2 artarak ilk kez 40 gigaton karbondioksit eşdeğerini aştı. Enstitünün CEO’su Nick Wayth, temiz enerjinin talep artışını karşılamakta yetersiz kaldığını belirtirken, fosil yakıt kullanımının özellikle Hindistan gibi hızla büyüyen ülkelerde arttığını ve gelişmiş ekonomilerde talebin zirveye ulaştığını vurguladı.
Rapora göre, küresel birincil enerji kullanımı yüzde 2 artarak 170 milyon varil petrole eşdeğer olan 620 exajoule’e ulaştı. Fosil yakıtların enerji karışımındaki payı ise yüzde 81,5’e gerileyerek sadece 0,4 puanlık bir düşüş yaşadı. Bu durum, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 28. Taraflar Konferansı sonrası fosil yakıtlardan uzaklaşma hedeflerinin zorluğunu ortaya koydu. KPMG’nin enerji bölüm başkanı Simon Virley, karbon emisyonlarını azaltmak için çaba sarf etmenin ve düşük karbonlu enerji kaynaklarına yatırım yapmanın önemine vurgu yaptı.
Rapor, Avrupa’nın Rus gazına bağımlılığını azaltarak fosil yakıt payını ilk kez sanayi devriminden bu yana yüzde 70’in altına düşürdüğünü gösterdi. ABD’de ise kömür tüketiminde yüzde 17’lik bir düşüş yaşanırken toplam fosil yakıt kullanımı yüzde 2 azaldı. Hindistan’da ise fosil yakıt kullanımı yüzde 8 artarak Kuzey Amerika ve Avrupa’nın toplam tüketimini geride bıraktı. Çin’de ise fosil yakıt tüketimi yüzde 6 artarak 139 exajoule’e ulaşırken, yenilenebilir enerji kaynakları hızla yaygınlaştırıldı. Çin’in birincil enerji karışımındaki fosil yakıtların oranı son 10 yılda düşerek 2023 yılında yüzde 81,6’ya ulaştı.
Nick Wayth, Çin’in yenilenebilir enerji alanındaki büyümesinin potansiyel bir dönüm noktası olduğunu belirterek, temiz enerji kaynaklarının elektrik talebini karşılayabileceğini ve hatta aşabileceğini öngördü. Tüm bu veriler, küresel enerji sektöründe temiz enerjiye geçişin önemini ve aciliyetini vurguluyor.