Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), eylül ayına ilişkin tüketici fiyatları verilerini açıkladı. Enflasyon rakamlarına göre, aylık bazda fiyat artışı en fazla diğer konaklama hizmetlerinde (öğrenci yurtları) yaşandı. Bu kategorideki fiyatlar yüzde 50,4 yükseldi. Diğer taraftan, fiyat düşüşü en fazla başka yerde sınıflandırılmış diğer kişisel aksesuarlarda gerçekleşti ve oran yüzde 4,31 oldu.
TÜİK’in enflasyon haber bülteninde değişiklik yaparak, Amaca Göre Bireysel Tüketim Sınıflaması (COICOP) 5’li seviyede tüm temel başlıkları içeren yeni bir tablo yayınladı. Bu tabloda, aylık ve yıllık değişim oranları da yer aldı. Eylül ayında en yüksek fiyat artışı diğer konaklama hizmetlerinde yaşanırken, bu kategoriyi üniversite eğitimi ve yumurta takip etti.
Çocuk bakım hizmetleri, taze balık ve otobüs ile şehir içi yolcu taşımacılığı da fiyatları en çok artan ürünler arasında yer aldı. Diğer yandan, başka yer sınıflandırılmış diğer kişisel aksesuarlar, mobil telefon ve kahvaltılık tahıl ürünleri gibi ürünlerde fiyatlar düşüş gözlendi.
Eylül ayında, en fazla fiyat artışı yaşanan ürünler arasında halı, gerçek kira, çocuk giyim ve gazete gibi kalemler de dikkat çekti. Öte yandan, en fazla fiyat düşüşü yaşanan ürünler arasında patates, kara yolu ile şehirler arası yolcu taşımacılığı, alkolsüz içecekler ve spor malzemeleri yer aldı.
TÜİK’in verilerine göre, aylık bazda fiyatları en fazla artan ve en fazla düşen ürünlerin yanı sıra yıllık değişim oranları da dikkate alındı. Eylül ayı tüketici fiyatlarına ilişkin yaşanan bu değişimler, enflasyonun seyrini ve ekonomik durumu etkilemeye devam ediyor. Her ay düzenli olarak açıklanan enflasyon verileri, tüketicilerin harcamalarını ve alım güçlerini doğrudan etkiliyor.