1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Enflasyon Oranı 2024’te %43’e Yükselecek! Detaylar Burada!

Enflasyon Oranı 2024’te %43’e Yükselecek! Detaylar Burada!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Enflasyon oranı, baz etkisiyle yıllık olarak düşmeye devam ederken, aylık olarak yükseliyor. Reuters’ın 19 ekonomistin katılımıyla gerçekleştirdiği ankete göre, enflasyonun 2024’ün sonunda ise Merkez Bankası’nın (TCMB) %38 tahmininin üstünde %43 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Yılsonu tahminleri bir önceki ankete göre sınırlı yükselse de anlamlı bir değişim göstermedi. Ankette aylık tahminler %2 ile %2.8 arasında yer alırken yılsonu tahmin aralığı ise %41 ve %45 aralığında seyrediyor.

Enflasyon oranı, 3 Ekim Çarşamba günü saat 10.00’da açıklanacak. Tüketici Fiyatları Endeksi’nin (TÜFE) Eylül ayında nispeten yavaşlayarak aylık %2.2 artması, yıllık bazda 2021’den beri ilk kez politika faizinin altına %48.3 seviyesine düşmesi bekleniyor. Yıl başında yapılan fiyat ayarlamaları ve asgari ücret zammının etkisiyle Ocak ve Şubat ayında TÜFE aylık yüksek artış göstermişti. Mart ve Nisan ayında TÜFE görece yavaşlasa da beklentilerin üzerinde seyretti. Mayıs ayında TÜFE aylık %3.37 artarak yıllık bazda %75.45 zirvesine ulaştı. Haziran ayında aylık fiyat artışları da %2’nin altına düştü ve TÜFE yıllık olarak %71.60 seviyesinde gerçekleşti.

Temmuz ayında yıl ortasında sigara ve akaryakıt zamları başta olmak üzere vergi ve yönetilen fiyatlardaki artış sebebiyle enflasyon aylık hızlanarak %3.23 arttı. Fakat yıllık enflasyon baz etkisiyle %61.78’e geriledi. Enflasyon Ağustos’ta eğitim kalemi öncülüğünde aylık %2.47 artarken, yıllık enflasyon %51.97’ye geriledi.

TCMB Eylül’de politika faizini %50’de sabit tutarken önümüzdeki döneme ilişkin yönlendirmelerinde daha önceki PPK metinlerinde yer verdiği “sıkılaştırma” ifadesine Eylül’de yer vermedi. Ekonomistlere göre metinde enflasyondaki yukarı yönlü risklere yapılan vurgunun korunmasına rağmen “sıkılaştırma” ifadesine yer verilmemesi bugün gündemde olmayan faiz indiriminin son çeyrek verilerine göre gündeme gelebileceğinin en önemli işareti.

Bank of America bir araştırma notunda hizmetler enflasyonunun yavaşlamadığını ve aylık enflasyonun daha TCMB’nin yönlendirdiği yerde olmamasına rağmen Aralık ayında bir faiz indirimi yapılmasını beklediklerini belirtti. TÜFE’de 2025 sonuna ilişkin tahmin veren 11 kurumun medyanına göre enflasyon önümüzdeki sene sonunda %25 seviyesinde gerçekleşecek. TCMB enflasyonun aynı dönemde %14’e düşmesini bekliyor. Geçen yıl gerçekleşen genel seçimlerin ardından Haziran ayından beri cumhurbaşkanı destekli sıkılaştırmanın sonucu olarak TCMB politika faizini sonuncusu Mart ayında olmak üzere 4,150 baz puan yükseltti.

TCMB, aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana kadar sıkı para politikası duruşunun sürdürüleceğini belirtiyor. Hükümetin gelecek üç yıla dair ekonomik tahminlerini içeren Orta Vadeli Program’da 2024 yılı için enflasyonun %41.5’e gerileyeceği ve 2025 sonunda %17.5 seviyesinde gerçekleşeceği öngörüldü.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Enflasyon Oranı 2024’te %43’e Yükselecek! Detaylar Burada!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin