Türkiye ekonomisindeki para politikalarının etkisi, mevduat faiz oranları üzerinde de belirgin bir etki yaratmış durumda. Merkez Bankası, politika faizini %50 seviyesinde sabitlerken, mevduat faizlerinde yaşanan yüksek seyir dikkat çekiyor. Mevduat faizinin bileşik getirisi %70’e kadar ulaşmış durumda. Özellikle enflasyon oranındaki düşüş ve uzun vadede sıkı para politikalarının devam edeceği beklentileri, mevduat faizlerini doğrudan etkilemekte.
Ülkede dezenflasyon süreci baz etkisiyle başlamış olsa da, Orta Vadeli Program’da enflasyon tahminleri yukarı yönlü revize edilmiştir. 2024 yılı için enflasyon tahmini %33’ten %41.5’e çekilmiştir. Bu durum, sıkı para politikalarının uzun süre devam edeceğine işaret etmektedir. ABD Merkez Bankası Fed ise 54 ay sonra faiz indirerek faiz oranını %4.75-5 aralığına çekmiştir.
Mevduat faiz oranlarına göre, 1 aya kadar vadeyle %54.01, 3 aya kadar vadeyle %60.16, 6 aya kadar vadeyle %52.10, 1 yıla kadar vadeyle %50.96, 1 yıl ve daha uzun vadeyle ise %36.37 seviyelerinde faiz oranları geçerlidir.
Mevduata yatırılan tutarlara göre faiz getirileri de artmaktadır. Örneğin, 100 bin lira mevduata yatırılan bir tutar, %54.01 yıllık faiz oranıyla 32 gün sonra 4.500 lira faiz getirisi sağlamaktadır. Bu durum, tasarruf sahiplerine enflasyona karşı koruma sağlayarak paranın değerini korumalarına yardımcı olmaktadır.
Yatırımcılar, faiz oranlarındaki yükselişle birlikte en yüksek faizi veren bankaları araştırmaya yönelmektedir. Merkez Bankası, bankaların faiz oranlarını açıklamamaktadır. Bu nedenle, bireylerin en yüksek getiriyi elde edebilmek için banka seçimi konusunda dikkatlice araştırma yapmaları gerekmektedir. Bu sayede, mevduat faizlerinden en iyi şekilde faydalanmak mümkün olacaktır.