1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Enflasyonun Pençesindeki Sebze ve Meyveler Üreticiyi ve Tüketiciyi Perişan Etti!

Enflasyonun Pençesindeki Sebze ve Meyveler Üreticiyi ve Tüketiciyi Perişan Etti!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Son 5 yılda artan enflasyonun negatif etkilerini azaltmak için sebze ve meyvelerin fiyatlarında düşüş yaşanması beklenirken, tarım maliyetlerinin yüksek olması ve tezgahlardaki yüksek satış fiyatları nedeniyle son 2 ayda zamlar devam etti. Yaz aylarında sebze fiyatlarının düşmesi beklenirken, temmuz ayında %7.07’lik artışla fiyatı en çok artan ilk 10 ürün arasında yer aldı. Haziran ayında ise meyve fiyatları %8.47 artarak yine ilk 10 zam şampiyonu arasına girdi. Ancak, tarım üreticileri soğan ve karpuz gibi ürünlerde zor durumda kaldı ve enflasyonda olumlu etkinin ağustos ayından itibaren görüleceği belirtildi.

Türkiye Halciler Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan, ağustos ayı itibariyle birçok ürünün fiyatının çok düşük olduğunu ve üreticilerin perişan durumda olduğunu ifade etti. Patates, soğan, karpuz gibi ürünlerin fiyatları düşük olduğu için hem üreticiler hem de tüketiciler mağdur durumda. Tavşan, marketlerdeki fiyatların 9-15 TL arasında olduğunu ve bu maliyete rağmen İstanbul’a getirilen ürünlerin maliyetinin 8-10 TL olduğunu ve bu durumun uygun olduğunu söyledi. Fiyatların temmuz ortasından itibaren düşmeye başladığını belirten Tavşan, ağustos ve eylül aylarında sebze ve meyvelerin enflasyona negatif etki yapacağını aktardı.

Tavşan, önümüzdeki 2-3 ayda fiyatların ve ürün bolluğunun biraz şanslı olabileceğini ancak ekim-kasım aylarında kışlık ürünlere geçildiğinde fiyatların yükselebileceğine dikkat çekti. Üreticilerin mağduriyetini vurgulayan Tavşan, kuru soğanın tarlada kaldığını, karpuzun satılmadığını ve meyvelerin düşük fiyatlarla satıldığını ifade etti. Tavşan, tüketicilerin alım gücünün düşük olduğunu ve bu maliyetlerle fiyatların hala yüksek olduğunu belirtti. Gelecek dönemde fiyatların düşme potansiyeli olduğunu ancak kış aylarında fiyatların tekrar yükselebileceğine işaret etti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Enflasyonun Pençesindeki Sebze ve Meyveler Üreticiyi ve Tüketiciyi Perişan Etti!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin