Bursa Osmangazi Kent Konseyi Engelliler Meclisi, engellilere yönelik uygulanan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) istisnasına yönelik yapılan düzenlemelere itirazda bulundu. Meclisin bu tepkiyi göstermesinin nedeni ise 27 Aralık 2024 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) Kanunu değişiklikleridir. Kent Meydanı’nda gerçekleştirilen basın açıklamasında, Osmangazi Kent Konseyi Engelliler Meclisi Başkanı Orhan Koca, engelli bireylerin özgürce hareket etme hakkının ve yaşam kalitelerinin artırılmasının anayasal bir güvence olduğunu vurguladı. Koca, “Son dönemlerde yapılan ÖTV muafiyeti kapsamındaki yeni düzenlemelerin, bu hakları ciddi şekilde ihlal ettiğini” söyledi. Mevcut ÖTV düzenlemelerinin, engelli bireylerin yasal haklarına gölge düşürdüğünü ve toplumda eşit fırsatlara ulaşmalarını engellediğini belirtti. Bu durumun anayasal eşitlik ilkesine de aykırı olduğunu vurguladı.
“İHTİYACA UYGUN ARAÇ BULUNMASI İMKANSIZ HALE GELDİ”
ÖTV muafiyeti ile alınacak araçların en az yüzde 40 yerli katkı oranına sahip olması zorunlulğunun getirildiğini ifade eden Koca, “Bu karar, engelli bireylerin ihtiyacına uygun aracı bulmasını neredeyse imkansız hale getirmektedir” dedi. Yerli üretimin desteklenmesinin önemli olsa da mevcut düzenlemenin birçok engelli birey için uygun ve erişilebilir araç bulmayı zorlaştırdığını sözlerine ekledi. Piyasada yer alan yerli katkı oranını karşılayan araç modellerinin çok sınırlı oluşunun, engelli bireylerin ihtiyaç duyduğu teknik donanıma sahip araçları bulmasını zorlaştırdığını da belirtti.
“TAVAN FİYATI YETERSİZ”
Osmangazi Kent Konseyi Engelliler Meclisi Başkanı Orhan Koca, açıklamasına şu sözlerle devam etti: “Araç değiştirme sürecinin 5 yıldan 10 yıla çıkarılması, engelli bireylerin güncel güvenlik teknolojilerinden ve modern araç özelliklerinden faydalanmalarını kısıtlamaktadır.” Ayrıca, 2025 yılı için belirlenen ÖTV muafiyetli araç tavan fiyatının 2 milyon 290 bin 200 TL olarak belirlendiğini ve bunun, hızla artan enflasyon ile otomobil fiyatları göz önüne alındığında yetersiz olduğunu ifade etti. Özellikle çalışma hayatında aktif olan engelli bireylerin ihtiyaçlarına uygun teknik özelliklerdeki araçların çoğunun bu tavan fiyatın üzerinde olduğunu belirtti. Ayrıca ÖTV muafiyeti için belirlenen yüzde 90 sınırının, yüzde 40 ve üzeri engelli bireyleri kapsayacak şekilde yeniden düzenlenmesi gerektiğini vurguladı.
“HAKLARIMIZIN GASP EDİLMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ”
Orhan Koca, engelli bireylerin tercihlerini kısıtlayan bu uygulamanın derhal iptal edilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Tüm karar alıcıları ve kamuoyunu konuya duyarlı olmaya çağırıyoruz. Engelli bireylerin özgürce hareket edebilmesi, toplumun gelişmişliğinin bir ölçütüdür. Bu düzenlemelerin yeniden gözden geçirilmesi ve engelli bireylerin haklarının korunması için acil adım atılması gerekmektedir” dedi. Kendilerinin