Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, partisinin 3’üncü Olağan İl Kongresi’ne katılmak üzere Diyarbakır’a geldi. Burada yaptığı basın toplantısında önemli açıklamalarda bulunarak, CHP’nin meclisteki eleştirilerine cevap verdi ve PKK ile barış görüşmelerinin nasıl yapılması gerektiğine dair düşüncelerini paylaştı.
“MUHATAP ÖRGÜT YERİNE BÖLGEDEKİ VATANDAŞIMIZIN KENDİSİ OLMALI”
Erbakan, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) heyetinin PKK’nın elebaşı Abdullah Öcalan ile İmralı’da görüşmesine dikkat çekerek, çözüm süreçlerinde muhatap olarak bölge halkının alınması gerektiğini vurguladı. “Herhangi bir çözüm olacaksa, muhatabın milyonlarca Doğu ve Güneydoğu’daki vatandaşımızın temsilcisi olarak muhatap alınacak kesimin, bir örgüt olması yerine bu bölgede, bölgedeki vatandaşımızın kendisi olması gerekir” dedi. Erbakan, bölgedeki siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları, kanaat önderleri ve akademisyenlerle bir araya gelinerek müzakere yapılması gerektiğini ifade etti.
“ÇÖZÜM SÜRECİNE ‘EVET’ DİYORUZ”
Fatih Erbakan, Abdullah Öcalan’ın çağrısının İmralı’dan yapılabileceğini de belirterek, “Türkiye’nin üniter yapısına, toprak bütünlüğüne zeval vermeyecek şekilde bölgedeki insanımızın haklarının teslim edilmesi için gereken çalışma yapılmalıdır” dedi. Abdullah Öcalan’ın bir “silah bırakma” çağrısı yapması durumunda bunun İmralı’dan yapılmasının uygun olacağını dile getiren Erbakan, çözüm sürecinin bölge insanıyla, halkla yürütülmesinin son derece önemli olduğunu vurguladı. “Biz bölgedeki kardeşlerimizin taleplerinin yerine getirilmesi, batıda insanımız hangi haklara sahipse doğuda da aynı haklara sahip olmasını sağlamak için çözüm sürecine ‘Evet’ diyoruz” ifadelerini kullandı.
“KÜRT DİLİNDE EĞİTİM YAPAN KOLEJLERİN AÇILMASINDA HİÇBİR MAHSUR YOK”
Erbakan, bölge halkının muhatap alınması gerektiğini ve çözüm sürecinin buna göre şekillenmesi gerektiğini ifade etti. Ana dilde eğitim talebinin yıllardır dile getirildiğine değinen Erbakan, resmi devlet dilinin Türkçe olmasının yanı sıra Kürtçe ve Zaza dillerinde eğitim veren anaokulları ve özel kolejlerin açılmasına dair herhangi bir engel bulunmadığını belirtti. “İsteyen insanımız kendi evladını, kendi çocuğunu Kürtçe eğitim yapan bu kolejlere gönderebilir. Ayrıca üniversitelerde Kürt Dili ve Edebiyatı bölümlerinin arttırılması ve bu kadroların güçlendirilmesi mümkündür” dedi.
Erbakan, yerel yönetimlerin yetkilerinin artırılması konusuna da değinerek, bunun Türkiye’nin toprak bütünlüğüne zeval vermeyecek şekilde yapılabileceğini ifade etti. “Bu konuların muhataplarıyla görüşülerek gerekli adımlar atılabilir” diyen Erbakan, ayrım gözetmeksizin tüm vatandaşlara eşit hakların sağlanması gerektiğinin altını çizdi. “Doğuyu batıdan ayırt etmeden, Türk’ü Kürt’ten, Arap’ı Çerkez’den hiçbirine mezhep ve ırk ayrımı gözetmeksizin kucaklayarak, hepsine adil bir şekilde hizmetleri götürmekten yanayız” şeklinde konuştu.