Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ünlü şair Mehmet Akif Ersoy’un vefatının 88’inci yıl dönümünde kendisini rahmetle anarak şu önemli açıklamalarda bulundu: “İstiklal Marşı gibi abidevi bir şiirle milletimizin şahsiyetini ve haysiyetini ebedîleştiren, bütün insanlığın vicdanına Safahat’ıyla tercüman olan Mehmet Akif Ersoy’u vefatının 88’inci yıl dönümünde rahmetle, minnetle yâd ediyorum.” Bu sözlerinde, Akif Ersoy’un Türk milletinin milli kimliğinde ve edebiyatında ne denli köklü bir yer edindiğine değindi.
Erdoğan, devamında, “63 yıllık çileli hayatının çoğu sürgünle, zorlukla ve mücadeleyle geçen merhum Akif; yaşantısıyla, duruşuyla, dirayetli kişiliği, derin ilmi ve örnek ahlakıyla İstiklal Şairi sıfatını ziyadesiyle hak eden abidevi bir karakterdir,” ifadelerini kullanarak, onun hayatında inandığı değerlerden ve eserlerinden hiçbir zaman taviz vermediğini vurguladı. Hayatını şiirine ve şiirini hayatına yansıtan Mehmet Akif’in eserlerinin, duygularını ve düşüncelerini milletine en iyi şekilde aktardığını belirtti. Ayrıca Erdoğan, Akif Ersoy’un vatan mücadelesinin ruhunu ve fikrî cephesini inşa eden en önemli münevverlerden biri olduğunu hatırlattı.
MEHMET AKİF ERSOY’UN HAYATI
Mehmet Akif Ersoy, 20 Aralık 1873 tarihinde İstanbul’un Fatih semtinde dünyaya geldi. Babası İpekli Mehmet Tahir Efendi, annesi ise Emine Şerif Hanım’dır. Eğitim hayatına 4 yaşında Emir Buhari Mektebi’nde başlayan Ersoy, ilk iki yılını burada geçirdi. Ardından Fatih İptidası’nda eğitim aldı ve 1882 yılında Fatih Merkez Rüştiyesi’ne devam etti. Rüştiye eğitimini tamamladıktan sonra, Mülkiye Mektebi’nde eğitimine devam etti. Ancak babasının vefat etmesi ve evlerinin yanması sonucunda aile geçimini sağlamak zorunda kaldı ve mülkiye eğitimini bırakıp veteriner yüksekokuluna geçti.
Halkalı Ziraat ve Baytar Mektebi’ni birincilikle tamamlayan Akif, buradan sonra çeşitli görevlere atandı. 1894’te Tophane-i Amire veznedarının kızı İsmet Hanım ile evlilik gerçekleştiren Akif’in Cemile, Feride, Suad, İbrahim Naim, Emin ve Tahir adında 6 çocuğu oldu. 19 yaşında ilk şiirini “Destur” ismiyle yazan Mehmet Akif, 1893 ve 1894 yıllarında Hazine-i Fünun Dergisi’nde gazeller yayımladı.
1900’lü yıllarda Sırat-ı Müstakim dergisinin başyazarlığını üstlendi ve 24 Kasım 1908’de Darülfünun Edebiyat Şubesi’nde “Edebiyat-ı Osmaniye” muallimliğine tayin edildi. 1911 yılına gelindiğinde edebi kariyerinin zirvesini yaşayarak, “Birinci Safahat” adlı eserini yayımladı. Bu dergi, Harbiye Nazırı Mahmud Şevket Paşa’yı eleştirdiği için örfi idareyle kapatıldı.
ŞİİRLERİNİ “SAFAHAT”TA TOPLADI
Mehmet Akif, şiirlerini “Safahat” isimli eseri altında toplamış ve bu eseri toplamda yedi bölümden oluşmaktadır. 1911’de Osmanlı toplumunun meşrutiyet dönemini konu alan ilk bölüm, devamında 1912’de “Süleymaniye Kürsüsünde” adlı eser, 1913’te “Halkın Sesleri” ve 1914’te “Fatih Kürsüsünde” eserleri gelmiştir. 1917 yılında “Hatıralar” ve 1924’te “Asım” isimli eserini yazan Akif, 1933’te “Gölgeler” bölümünü