Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Toplantısı’nda önemli açıklamalarda bulundu. Bu toplantıda, Filistin sorunu ve bu bağlamda yaşanan insani krizlere dikkat çekti. Erdoğan, özellikle İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarına ve insani yardımlara karşı tutumuna değinerek, Müslüman ülkelerin bu duruma karşı daha etkin bir cevap vermesi gerektiğini ifade etti.
Erdoğan’ın açıklamalarından önemli noktalar şöyle sıralanabilir: “Netanyahu yönetimi, Lübnan’a yönelik saldırılarını sürdürüyor. İsrail, insani yardımların Gazze’ye ulaşmasına tahammül edemiyor ve bu yardımları aylardır Mısır’da bekletiyor. Gazze’ye insani yardımların ulaştırılması için acil çözüm yolları bulmak zorundayız. Türkiye, bugüne kadar Gazze’ye 84 bin tondan fazla yardım göndermiştir ve engellemeler kalktığında daha fazlasını göndermeye hazırdır,” dedi.
ZİRVEYE DAMGA VURAN SÖZLER: MÜSLÜMAN ÜLKELER YETERSİZ KALDI
Toplantıda, İsrail’in Gazze’ye yerleşme ve Batı Şeria’daki Filistin varlığını ortadan kaldırma amacıyla hareket ettiği vurgulandı. Erdoğan, “İsrail’in bu tehditlerine engel olmalıyız. Batılı ülkeler, İsrail’e her türlü askeri, siyasi, ekonomik ve moral destek sağlarken, Müslüman ülkelerin bu konuda yetersiz tepkiler vermesi, durumu bu noktaya getirmiştir. Filistin’de soykırım suçu işleyenlere karşı harekete geçmek için bir arada çalışmamız hayati öneme sahiptir. Görüş farklılıklarının ortak davamızda önümüze engel olmasına izin veremeyiz,” ifadelerini kullandı.
İSRAİL’E YÖNELİK TİCARİ KISITLAMALAR GETİRDİK
Erdoğan, İsrail’e karşı uygulanan silah ambargosunun ve ticari kısıtlamaların önemini de vurguladı. “İsrail’e silah satışını durdurmak için yürütülen girişimlere, 52 ülke ve 2 uluslararası teşkilat destek vermiştir. İsrail aleyhine Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi’nde açılan davaya daha fazla ülkenin katılımını teşvik etmeliyiz. Türkiye olarak, İsrail’e yönelik ticari kısıtlamaları uygulamaya koymuş bulunuyoruz,” dedi.
DAHA FAZLA ÜLKENİN FİLİSTİN’İ TANIMASINI TEŞVİK ETMELİYİZ
Bunun yanı sıra, mevcut İsrail yönetiminin desteği olmadan iki devletli çözüme ulaşılamayacağına dikkat çeken Erdoğan, “Bu koşullar altında, daha fazla ülkenin Filistin’i tanımasını teşvik etmeliyiz. 7 Ekim’den bu yana, 9 ülke daha Filistin’i tanıdı. Güvenlik Konseyi’nin engelini aşarak Filistin Devleti’nin BM üyesi olduğu günleri göreceğimize inanıyorum. Ayrıca, 30-31 Ekim tarihlerinde Riyad’da düzenlenecek Uluslararası İttifak Toplantısı’na 90’ın üzerinde ülkenin katılması, umut verici bir gelişmedir. İİT ve Arap Ligi, Filistin meselesinde tek ses olduğunu tüm dünyaya göstermelidir,” şeklinde konuştu.
Erdoğan’ın bu açıklamaları, İslam İşbirliği Teşkilatı’na üye ülkelerin dikkatini Filistin meselesine çekmek ve bir birlik oluşturmak açısından büyük önem taşıyor. Modanın netleşmesi, ilerleyen günlerde müslüman ülkelerin tavırları üzerinde belirleyici bir rol oynayabilir.