Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yargıtay’da 2024-2025 Adli Yıl Açılış Töreni’nde önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan, “Toplumun huzuru, refahı ve güvenliği için vazgeçilmez kavramlar vardır. Bunların en başında adalet yer alır. Mahkeme salonlarımızın duvarında yazan ‘Adalet mülkün temelidir’ sözü devletin adaletle ayakta durduğunun delilidir” dedi.
Konuşmasında yeni anayasa çalışmalarına dair de konuşan Erdoğan, “Türkiye yeni bir anayasa hazırdır. Yeni anayasa meselesinin önündeki en büyük engel ise ön yargılardır” ifadelerini kullandı. Erdoğan şöyle devam etti: “Biz yeni anayasa meselesine sadece kuru bir hukuki belge olarak değil, haklarımızı, sorumluluklarımızı yer aldığı bir toplu sözleşme olarak bakıyoruz. Bu sürecin her adımında milletimizin iradesi yegane rehberimiz olacaktır. Ortak değerlerimiz etrafında kenetlenerek ülkemizi ileriye taşıyacak bir anayasa hazırlıyoruz. Diğer siyasi partilerin de aynı niyeti sergilemesini umuyoruz. Sorunlarımızı tartışarak değil konuşarak çözebiliriz.”
Erdoğan ayrıca konuşmasında, sokak röportajındaki konuşması gerekçe gösterilerek cezaevine konulan ve son olarak tahliye edilen Dilruba Kayserilioğlu’na da değindi. Erdoğan, ismini vermeden, “Nefret siyasetinin kimseye bir fayda sağlamadığını artık herkesin görmesi gerekiyor. Millete hakaret edenleri kahramanlaştıranları bu millet affetmez. Türkiye ile ilgili karanlık senaryolara figüranlık yapanları millet affetmez. Her alanda nezakete, diyaloğa ihtiyaç var” ifadelerini kullandı.
Erdoğan ayrıca Adli Yıl Töreni için salonda bulunan CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile bir araya geldi ve iki isim tören öncesi el sıkıştı. Erdoğan’ın açıklamalarından öne çıkan satırlar şu şekilde: “Adliyenin kapısını sonuna kadar adalete açmak için iş başı yaptığınız bu günde sizlerle beraber olmaktan memnuniyet duyuyorum. Yeni adli yıl, ülkemiz, milletimiz, avukatlarımız, hakimlerimize hayırlı olmasını diliyorum.
“Devlet adaletle ayakta durur” diyen Erdoğan, “Seçim atmosferinin geride bırakılmasını, yargımızın etkin işleyişi bakımından önemsiyoruz. Önümüzdeki dönemde tüm yargı organların milletimizin adalet arayışına daha hızlı cevap verebilecek. Uyumun güçlendirilmesi için atılması gereken hukuki adımlar varsa Meclisimizle birlikte bunları yerine getireceğiz. Toplumun huzuru, refahı ve güvenliği için vazgeçilmez kavramlar vardır. Bunların en başında adalet yer alır. Mahkeme salonlarımızın duvarında yazan “Adalet mülkün temelidir” sözü devletin adaletle ayakta durduğunun delilidir.”
Erdoğan, hukuk ve yargı sistemini geliştirmek için yapılan çalışmalara da değindi. “Hukuk ve yargı sistemimizi insanlara hizmet eder hale getirmek için akla gelen her başlıkta çok önemli alanlarda çalıştık. Bölge adliye ve idare mahkemeleri sayesinde Yargıtay ve Danıştay’ın iş yükünü azalttık” dedi.
Yargıya yönelik eleştirilere de değinen Erdoğan, “Mahkeme kararları elbette herkes için bağlayıcıdır. Hukuk devleti olmak bunu gerektirir. Demokrasilerde hukukun çizdiği çerçevede, yargı kararları hakkında düşünceler söylenebilir, kararlar tartışılabilir” diye konuştu. Ayrıca, yeni yargı reformu belgelerini ve hukuk eğitimine ilişkin yapılan düzenlemeleri de paylaştı.