Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile önemli bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, görüşmenin odak noktalarının Türkiye-Rusya ilişkileri, Suriye’deki son gelişmeler ile küresel ve bölgesel meseleler olduğu belirtildi.
Görüşmede Erdoğan, Türkiye’nin Suriye’nin toprak bütünlüğünü korumaya devam ederken, ülkede adil ve kalıcı bir çözüm için çaba gösterdiğini ifade etti. Erdoğan, ayrıca bu süreçte Suriye hükümetinin siyasi çözüm sürecine katılması gerektiğinin altını çizdi ve bölgede diplomasiye daha fazla alan açılması gerektiğine dikkat çekti.
Suriye’deki gelişmelere değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, sivillerin zarar görmemesi gerektiğini vurguladı. Suriye’nin daha büyük istikrarsızlıklara kapı açmaması için Türkiye’nin gerekli tüm çabayı sarf ettiğini belirtti. Türkiye’nin, Suriye’deki terör örgütü PKK ve onun uzantılarıyla mücadelesinde kararlılığını sürdüreceğinin altını çizen Erdoğan, bu konuda net bir mesaj verdi.
Halep’te Neler Oluyor?Suriye’nin Hatay sınırındaki İdlib kentini kontrol eden Heyet Tahrir Şam (HTŞ) önderliğindeki silahlı gruplar, 27 Kasım’da Şam yönetiminde bulunan Halep’te büyük bir harekât başlatıldığını duyurdu. İdlib ve Halep, coğrafi olarak birbirine yakın iki kenttir. Halep, Suriye’nin ikinci en büyük kenti olmanın yanı sıra, iç savaş öncesinde ülkenin ekonomik merkezlerinden biri olarak bilinmektedir. 2016’dan bu yana Halep’te Şam yönetimi ile muhalif silahlı gruplar arasında ilk kez çatışmalar yaşanmaktadır. Britanya merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu’nun (SMO) da bu harekâta destek verdiğini aktarmaktadır. Mart 2020’de Rusya ve Türkiye arasında İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi’nde bir ateşkes ilan edilmiş ve iki ülke orduları bölgede ortak devriyeler yapma kararı almıştı. Ancak şu anda bölgede Suriye ordusu ile silahlı gruplar arasında şiddetli çatışmalar yaşanmaktadır. Gelen bilgiler, silahlı grupların harekâtın ilk 48 saatinde 20 kilometreye kadar ilerlediğini göstermektedir. 29 Kasım’da HTŞ liderliğindeki grupların Halep’in merkezine girdiği iddia edilmiştir. Söz konusu çatışmalarda Britanya merkezli gözlemevinin verilerine göre, HTŞ’nin 120’den fazla militanı ve yaklaşık 20 SMO üyesi ölmüşken, Suriye ordusunun da 60’tan fazla kayıp verdiği bildirilmektedir. Türkiye Temkinli, Ancak Şam’ı İşaret EdiyorKremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Moskova’nın silahlı grupların saldırısını “Suriye’nin egemenliğinin ihlali” olarak nitelendirdi. Peskov, “Suriyeli yetkililerin bölgeye bir an önce düzen getirmesinden ve anayasal düzeni yeniden tesis etmesinden yanayız” dedi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, Halep’teki çatışmalarla ilgili açıklamasında “İdlib’e yönelik son dönemdeki saldırılar” hakkında uyarılarda bulundu. Keçeli, yeni ve daha büyük bir istikrarsızlık olasılığının Türkiye açısından büyük önem taşıdığını ifade etti. Ayrıca, Suriye’nin birliği ve toprak bütünlüğüne verdiğimiz önemin altını çizdi. Kritik Önemdeki M5 Yolu HedefteSilahlı gruplar, Halep |