Başkan Recep Tayyip Erdoğan, 10. Dünya Helal Zirvesi’ne yönelik bir video mesaj yayımladı. Bu mesajında, Türkiye’nin güzide şehri İstanbul’un, Gönül coğrafyasından gelen misafirlerine ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. “Ecdadımızın dersaadet olarak andığı bu güzel şehirde sizleri misafir etmekten büyük bahtiyarlık duyuyoruz,” ifadeleriyle başlayan Erdoğan, Zirve’nin ve Helal Expo 2024 organizasyonunun hem Türkiye hem de tüm İslam âlemi için hayırlara vesile olmasını temenni etti.
Erdoğan, helal belgeli ürün ve hizmetlerin sağlıklı olması ve dini hassasiyetleri gözetmesi gerektiğine dikkat çekti. 5 trilyon dolarlık bir pazar kapasitesine sahip bu alanda, 110’dan fazla ülkeden gelen binin üstünde firmanın katıldığı ve 50 bin civarında ziyaretçinin ağırlandığı Dünya Helal Zirvesi, küresel ölçekteki en büyük helal organizasyonu olarak öne çıkmaktadır. “Helal başarının 10 yılı” temasıyla düzenlenen bu zirve boyunca sektördeki firmalar, kurumlar ve tüketiciler için yeni umut kapıların açılacağına inancını dile getirdi.
Erdoğan, zirve zemininde düzenlenecek iş forumlarının, katılımcı şirketler arasında yeni ortaklıklar kurulmasına ve yeni yatırımların gerçekleşmesine yardımcı olacağına inandığını vurguladı. Türkiye’nin, üç kıtanın kalbinde yer alan bir üretim üssü olma hedefinin, emin adımlarla ilerlediğini belirten Erdoğan, yerli ve yabancı sermaye ayrımı yapılmaksızın Türk ekonomisinin potansiyelini harekete geçirmek için çalışan herkese destek olmanın bir görev olduğunun altını çizdi. Helal Akreditasyon Kurumu’nu hayata geçirerek bu konudaki ciddiyetlerini gösterdiklerini ifade etti.
Ayrıca, gıda güvenliğinin korunması adına önemli düzenlemeler yaptıklarını belirten Erdoğan, sağlık risklerini en aza indirmek ve toplumun güvenli gıda tüketimini sağlamak amacıyla uluslararası gıda güvenliği standartlarına uygun Türk Gıda Kodeksi’nin titizlikle uygulandığını vurguladı. Kontrol laboratuvarlarının sayısını artırarak gıda numunelerini kimyasal, mikrobiyolojik ve fiziko-kimyasal olarak denetlediklerini söyledi. Tüketicinin helal belgeli ürün ve hizmetlere erişimini sağlamak ile helal ürünlerin uluslararası ticarette dolaşımını kolaylaştırmanın önemine dikkat çeken Erdoğan, bu bağlamda 2010 yılında çalışmalarına başlayan İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü’nün faaliyetlerine de kıymet verdiklerini belirtti.
Erdoğan, İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi tüm ülkeleri bu enstitüye üye olmaya davet ederek, helal belgelendirme konusundaki ayrılıkların, uyuşmazlıkların ve güvensizliklerin ortadan kaldırılması gerekliliğinin altını çizdi. “Temiz, sağlıklı ve güvenilir gıdaya duyulan ihtiyacın her zamankinden daha çok hissedildiği bir dönemde düzenlenen bu organizasyona öncülük eden kurumlarımızı tebrik ediyorum,” diye ekledi.