2000 yılında kurulan Gelişen Sekiz Ülke (D-8) toplantısına katılmak üzere Mısır’ın başkenti Kahire’ye giden Cumhurbaşkanı ve Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu önemli etkinlikte, İslam ülkeleri olarak İsrail’e karşı atılabilecek çeşitli adımlara öncülük etme gerekliliğini vurguladı. Erdoğan konuşmasında, “İsrail’e silah ambargosu uygulanması, İsrail ile ticaretin sonlandırılması ve uluslararası alanda tecrit edilmesi çok önemlidir” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, D-8 Zirvesi’nde konuştu: Suriye’de istikrarın sağlanmasına katkı sunmaya çalışıyoruz
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kahire’deki D-8 Zirve Toplantısı Açılış Oturumu ile Filistin ve Lübnan’daki duruma ilişkin özel bir oturuma katıldı. Erdoğan’ın konuşmasında, Filistin halkının uzun yıllardır maruz kaldığı baskıların ve tacizlerin, son olarak 440 gün önce başlayarak Gazze’ye yönelik İsrail saldırılarıyla daha da arttığını belirtti. Bu saldırılar sonucunda çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 50 bin Filistinlinin şehit olduğunu ve 100 binden fazla kişinin yaralandığını ifade etti. Ayrıca, Kudüs’ün Yahudileştirilme politikalarıyla ezildiğini ve Lübnan’ın İsrail saldırılarından hem fiziksel hem de sosyal açıdan büyük zorluklarla karşı karşıya olduğunu kaydetti.
7 Ekim tarihinden bu yana İslam ülkeleri olarak çeşitli platformlarda Gazze’deki soykırımı durdurmaya ve Filistin sorununa kalıcı bir çözüm bulmaya çalıştıklarına dikkat çeken Erdoğan, Mısırlı kardeşlerin bu çabalarını takdirle izlediğini ifade etti. Ancak, İsrail yönetiminin, Amerika’nın ve bazı batılı ülkelerin dolaylı desteğinden güç alarak saldırılarını sürdürdüğünü belirtti.
“İsrail’in uluslararası alanda tecrit edilmesi mühim”
Erdoğan, İslam ülkeleri olarak İsrail’e karşı atılabilecek adımlara öncülük etmenin önemine vurgu yaparak, “Her şeyden önce İsrail’e silah ambargosu uygulanması, İsrail ile ticaretin sonlandırılması ve uluslararası alanda tecrit edilmesi çok mühimdir. Bu konuda silah satışının durdurulmasını hedefleyen girişimimize, güvenlik konseyinin daimi iki üyesi de dahil olmak üzere toplamda 52 ülke ve iki uluslararası kuruluş destek vermektedir” diye konuştu.
“Gazze için hedefimiz iki devletli çözümü hayata geçirmek olmalıdır”
Ayrıca, Güney Afrika tarafından Uluslararası Adalet Divanı’nda açılan ve Türkiye olarak bizim de müdahil olduğumuz davaya D-8 üyeleri başta olmak üzere mümkün olan en fazla ülkenin katılımını sağlamayı teşvik etmeleri gerektiğini belirtti. Kısa vadede Gazze’de kalıcı bir ateşkesin sağlanmasının aciliyetine dikkat çeken Erdoğan, “Uzun dönemde ise iki devletli çözümü hayata geçirmek için bir müzakere sürecinin başlatılmasına öncülük etmeliyiz” ifadelerini kullandı. Ateşkesin sağlanması konusunda Katar ve Mısır’ın sürdürdüğü müzakerelere güçlü destek verilmesi gerektiğini vurguladı.
“Filistin’in, Lübnan’ın ve Suriye’nin iç barışının sağlanması için yeni dinamikler gerekli”
Erdoğan, Lübnan’daki ateşkes ve Suriye’deki rejim değişikliğinin bölgedeki olumlu gelişmelere yol açabileceğine inandığını söyledi. Lübnan’ın içinde bulunduğu zor durumdan dolayı, Türkiye’nin bu ülkeye yaptığı insani yardımın 1500 tona ulaştığını belirtti. Filistin’deki siyasi dağınıklığın devam etmesine izin verilmemesi gerektiğine vurgu yaptı. “Filistin’in, Lü