Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde, Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği’nin (MÜSİAD) ev sahipliğinde gerçekleştirilen Uluslararası MÜSİAD Ticaret Fuarı’nda konuşan Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, programda yer almaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Erdoğan, MÜSİAD başta olmak üzere fuara katkı sağlayan herkesi tebrik ederek, İslam coğrafyasının değişik ülkelerinden gelen misafirlere “Türkiye’ye hoş geldiniz.” dedi.
Bu yıl 20’ncisi düzenlenen MÜSİAD EXPO fuarının “Küresel ticaret burada.” temasıyla yapıldığına dikkat çeken Erdoğan, fuar süresince ülke içerisinde ve uluslararası alanda yoğun bir ilgi olduğunu belirtti. Salı günü başlayan ve bugün sona erecek olan fuara, 88 ülkeden iş insanları, sanayiciler ve yatırımcıların katıldığını ifade eden Erdoğan, özel olarak tekstil, makine, inşaat, yapı malzemeleri, gıda, tarım ve savunma sanayileri gibi sektörlerden katılımcıların önemine vurgu yaptı.
Erdoğan, Türk ekonomisinin kapasite ve çeşitliliğini gösteren bu başarılı organizasyona katılanların hedefinin 1 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşmak olduğunu belirtti. Bunun yanı sıra, MÜSİAD EXPO’nun içerik açısından göz doldurucu olduğunu ve gelecekte güçlü bir şekilde devam edeceğini ifade etti. Ayrıca, Uluslararası İş Forumu’nda “insani ve iktisadi boyutuyla göç” teması altında gerçekleşen tartışmaların önemli olduğunu dile getirdi.
Göç konusunun sadece gelişmekte olan ülkeler için değil, tüm dünyada günümüzde önemli bir mesele olduğuna değinen Erdoğan, Türkiye’nin tarihin çeşitli dönemlerinde göç olaylarıyla karşılaştığını belirtti. Osmanlı Devleti’nin toprak kayıplarının artmasıyla Kırım, Kafkaslar ve Balkanlardan göçlerin yoğunlaştığını kaydetti. Son iki asırda zor durumda olan, sürgün edilen soydaşlarına ev sahipliği yaptıklarından bahseden Erdoğan, tarihi örneklerle Türkiye’nin göç alan ve göç veren bir ülke olduğunu açıkladı.
Erdoğan, Türkiye’nin göç konusuna her zaman insani bir perspektiften yaklaşması gerektiğini ve bu konunun çok boyutlu ele alınmasını belirtti. Düzensiz göçle mücadeleye de değinen Erdoğan, Türkiye’nin sınır güvenliğini sağlamak için tedbirler alındığını vurguladı. Ayrıca, sığınmacılar ve göçmenlerle ilgili nefret söylemlerine karşı durulması gerektiğini, bu konuların ele alınış biçiminin sağlıklı bir şekilde yapılandırılması gerektiğini ifade etti.
MÜSİAD’ın ekonomide göç-göçmen konusuna sahip olduğu geniş bakış açısını önemli bulduğunu dile getiren Erdoğan, diğer kuruluşların da aynı perspektiften yaklaşmalarını istedi. Salgın sonrası global ekonominin zorlu bir dönemden geçtiğini, Rusya-Ukrayna Savaşı’nın da bu durumu etkilediğini vurguladı. 2023 yılında küresel ekonomide büyümenin tarihi ortalamaların altında kaldığını belirtti.
Erdoğan, Türkiye ekonomisinin üretim, istihdam ve dış ticarette güçlü bir performans sergilediğini ifade ederek, 2023 yılında zayıf dış talebe rağmen yüzde 5,1 oranında büyüme kaydedildiğini belirtti. Ayrıca, kişi başına düşen milli gelirin de yüzde 24,2 oranında arttığını ve Türkiye’nin iç ekonomisinin büyümeye devam ettiğini vurguladı.
2024 yılının ilk yarısında büyümenin yüzde 3,8 olarak gerçekleştiğini kaydeden Erdoğan, Türkiye’nin 17 çeyrektir kesintisiz büyümeye devam ettiğini söyledi. Türkiye’nin net mal ve hizmet ihracatındaki artış sayesinde büyümesi sağlandığını kaydetti. Son olarak, depremzedeler için yapılan harcamaların 72 milyar dolara yaklaştığını ve deprem bölgesinin imarı ve ihyası için büyük çaba sarf ettiklerini duyurdu.
2025 yılında bütçe açığını daha da düşürmeyi hedeflediklerini ifade eden Erdoğan, enflasyonla mücadeleye