1. Haberler
  2. Siyaset Haberleri
  3. Erdoğan’ın İspanya ve İtalya Ziyareti: Savunma Sanayinde Yeni Hamleler

Erdoğan’ın İspanya ve İtalya Ziyareti: Savunma Sanayinde Yeni Hamleler

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Recep Tayyip Erdoğan’ın İspanya ve İtalya gezisi, İspanya Başbakanı Pedro Sanchez’in daveti üzerine gerçekleşti. İki günlük ziyaret kapsamında Türkiye-İspanya 8. Hükümetlerarası Zirve Toplantısı’na katılan Erdoğan, aynı zamanda ülkenin Kral VI Felippe’yle de görüştü. Gezi heyetinde Savunma Sanayii Başkanı Profesör Haluk Görgün’ün bulunması dikkat çekti ve Eurofighter alımı gibi savunma sanayii konularının görüşüldüğü belirtildi.

Erdoğan’ın İspanya ve İtalya gezisinde Eurofighter savaş uçaklarının alımı da gündeme geldi. Türkiye, 40 Eurofighter jeti için başvuruda bulunmuş olsa da Almanya’dan gelen engellemeler söz konusu. Fransa’nın Yunanistan’a Rafale jetlerini teslim etmesi ve Yunanistan’ın F-35 savaş uçakları için ABD’ye başvurması da bölgedeki dengeyi değiştirecek unsurlar arasında yer alıyor. Türkiye ise Eurofighter Typhoon ile Meteor füzeleri sayesinde Yunanistan’la denklemi değiştirebilmeyi hedefliyor.

Eurofighter Typhoon’un Meteor füzeleri atma kapasitesine sahip olması, Türkiye’nin hava kuvvetleri açısından önemli bir avantaj sunabilir. Türk Hava Kuvvetleri, F-16 filosunun gücünü artırmak ve bölgedeki dengeyi sağlamak adına Eurofighter jetlerini envanterine dahil etmeyi hedefliyor. Ancak Almanya’nın tutumu, Türkiye’nin planlarını engelleyebilir. Türk Hava Kuvvetleri, Eurofighter jetlerinin aktif olarak kullanılması için 2026 yılını hedefliyor.

Erdoğan’ın İspanya ve İtalya gezisi sırasında, Türkiye’nin ikinci astronotu Tuva Cihangir Atasever de gündeme geldi. Madrid ziyareti sırasında İspanya Kralı VI Felippe ile görüşen Erdoğan, Türkiye ile İspanya arasındaki ilişkilerin gelişmesine vurgu yaptı. Ayrıca, İsrail’in Filistin topraklarındaki politikalarına karşı çıkarak, İspanya’nın Filistin’e verdiği desteğin önemine dikkat çekti.

Erdoğan’ın Avrupa gezisi, bölgedeki savunma sanayii ve siyasi dengeler açısından önemli gelişmelere gebe görünüyor. Eurofighter alımı ve Türkiye’nin hava kuvvetlerindeki gücünü artırma çabaları, bölgedeki diğer ülkelerle ilişkileri de şekillendirecek gibi duruyor. Gelecekteki adımlar, Türkiye’nin bölgedeki konumunu güçlendirmeye yönelik olabilir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Erdoğan’ın İspanya ve İtalya Ziyareti: Savunma Sanayinde Yeni Hamleler
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin