Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Ukraynalı mevkidaşı Vladimir Zelensky’yi İstanbul’da ağırlamasıyla birlikte, Rusya-Ukrayna Savaşı’nın sona erdirilmesi için diplomatik çabaların arttığı dikkat çekti. Türkiye’nin, daha önce tarafları çeşitli toplantılarda ağırlayarak barış için çaba gösterdiği biliniyordu. Ancak, Erdoğan’ın Rusya’nın da dahil olacağı bir barış zirvesine ev sahipliği yapmaya hazır olduklarını açıklaması, uluslararası medyada geniş yankı buldu.
Reuters’in haberine göre Erdoğan, Zelensky ile görüştükten sonra Ukrayna-Rusya barış zirvesine ev sahipliği yapmayı teklif etti. Türkiye’nin, savaşın sona erdirilmesi için Ukrayna ile Rusya arasında gerçekleştirilecek zirveye ev sahipliği yapmaya hazır olduğu vurgulandı. NATO üyesi Türkiye’nin, Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü desteklediği ve aynı zamanda Rusya ile samimi ilişkiler sürdürdüğü belirtilerek, çatışmanın her iki tarafıyla da düzenli olarak görüştüğü ifade edildi.
Erdoğan’ın Rusya-Ukrayna barış görüşmelerine ev sahipliği yapmayı teklif etmesi, Katar merkezli Al Jazeera tarafından da haber yapıldı. Al Jazeera’nın haberinde, Erdoğan’ın arabulucu olarak kendini gösterdiği ve savaşın müzakereler temelinde adil bir barışla sona erdirilmesi gerektiğine vurgu yaptığı belirtildi. Fransa basınından France 24 ise Türkiye’nin, Ukrayna-Rusya barış zirvesi müzakerelerine ev sahipliği yapmaya hazır olduğunu aktardı. NATO üyesi Türkiye’nin, hem Ukrayna hem de Rusya ile yakın ilişkilerini dengelemeye çalıştığı ve Erdoğan’ın ortak basın toplantısında savaşın müzakereler yoluyla sona ermesine katkıda bulunduklarını ve Rusya’nın da dahil olacağı bir barış zirvesine ev sahipliği yapmaya hazır olduklarını söylediği aktarıldı.
Ukrayna basınından Kyiv Independent ve Çin merkezli China Daily medya kuruluşları da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın barış zirvesi önerisini okurlarına duyurdu. Bu gelişmeler, Türkiye’nin barış sürecine verdiği destek ve arabuluculuk rolünü ön plana çıkardı. Erdoğan’ın Türkiye’nin barış zirvesi düzenlemeye hazır olduğu açıklamaları, uluslararası ilişkilerdeki denge politikasını da yansıtmaktadır.