1. Haberler
  2. Bursa Haberleri
  3. ERKAN AYDIN IN BURSA ZAFERİ

ERKAN AYDIN IN BURSA ZAFERİ

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

CHP’nin Osmangazi’deki zaferi, Büyükşehir Belediyesi’nin kazanılmasını sağlarken, siyaset sosyolojisini de değiştirdi. Bugüne kadar AK Parti’nin oy deposu olan Demiryolu Altı mahalleleri de dahil, dar gelirli yurttaşların yaşadığı çöküntü bölgelerinde artık CHP de yüksek oy alabiliyor. Erkan Aydın’a Kuruçeşme’de yüzde 69,02 gibi rekor oy çıkarken, eski Bursa’yı simgeleyen  Muradiye’den CHP’ye yüzde 60 oy çıktı. Çiftehavuzlar, Çirişhane ve Bahar mahallelerinde oylarını arttıran CHP’ye, gecekondulardan gelen destek dikkat çekiyor. Demiryolu Altı mahallelerindeki oy artışı, Erkan Aydın’a Dağlıların desteği olarak da yorumlanıyor. Osmangazi eski Belediye Başkanı Mustafa Dündar’ın en çok övündüğü Soğanlı Kentsel Dönüşüm bölgesinden bile Erkan Aydın yaklaşık 5 puan farkla önde çıktı. Tiviport, Osmangazi sandık sonuçlarını, analiz etti

DAR GELİRLİLERDEN CHP’YE YÖNELİŞ

31 Mart Osmangazi  seçim sonuçları, CHP’nin artık dar gelirli yurttaşların yaşadığı mahallelerden de yüksek oy alabildiğini ortaya koydu. Bunda CHP’nin genel başkan değişiminin payı olsa da adayların rolü yadsınamaz. Erkan Aydın, 3. defa  aday olduğu Osmangazi seçimini bu kez kazanırken gecekondu mahallelerinden aldığı destek dikkat çekti. AK Parti’nin oy deposu olarak bilinen mahallelerden yüksek oranda oy alan CHP adayı Erkan Aydın, Kuruçeşme, Hürriyet, Çeltikköy, Soğukkuyu, İstiklal, İntizam, Yenibağlar, Altıparmak, Selimiye, Akpınar gibi dar gelirli yurttaşların yaşadığı, Bursa’nın en eski yerleşim birimlerinden de yüzde 60’lara varan oy oranına ulaşmayı başardı. Diğer yandan Demiryolu Altı mahalleleri, Dağlı yurttaşlarımızın yoğun olarak ikamet ettiği yerleşim birimleri olarak biliniyor.  Dağlı Erkan Aydın’a, hemşerilerinin verdiği destek, CHP’nin Demiryolu Altı oylarını arttıran bir diğer faktör

MUHTARININ  CUMHURBAŞKANI’NDAN RANDEVU İSTEDİĞİ MAHALLEDEN CHP’YE REKOR OY

CHP Osmangazi Belediye başkan adayı Erkan Aydın, ilçede en çok Kuruçeşme Mahallesi’nden oy aldı. Aydın, Kuruçeşme seçmeninin yüzde 69,02’sinin oyunu alarak, tarihi bir sonuç elde etti. Kuruçeşme, Osmangazi’nin hizmet alamayan mahallelerinden biri. Öyle ki Kuruçeşme Muhtarı Ali Polat, spor ve pazar alanı  için mahallelerinde uygun yer olmadığını ve hiçbir hizmet alamadıklarını belirterek, Kuruçeşme’nin eksiklerini ve sorunlarını anlatmak için Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan sadece 5 dakika randevu istemişti. Diğer yandan Kuruçeşmeliler başta uyuşturucu ve silah ticareti olmak üzere birçok  asayiş sorunları olduğunu söyleyerek, mahallede tek başına yürümenin bile tehlikeli olduğunu belirtmişlerdi.

NÜFUSU EN KALABALIK 10 MAHALLEDE ERKAN AYDIN FARK ATTI

2019 seçimlerinde Osmangazi’de nüfusu en kalabalık 10 mahallede  Mustafa Dündar, rakibi Erkan Aydın’a 12 puan fark atmıştı. 2024 seçimlerinde ise 613 sandığa sahip nüfusu en kalabalık 10 mahallede Erkan Aydın’ın oyu Mustafa Dündar’dan 4 puan fazla çıktı. Yani nüfusu en kalabalık 10 mahallede 16 puanlık bir geçiş oldu. Bu da AK Parti’nin oy deposu olarak bilinen mahallelerde, iktidar partisine olan desteğin azaldığını gösteriyor.

DÜNDAR’A SOĞANLI’DA SOĞUK DUŞ

Osmangazi eski Belediye Başkanı Mustafa Dündar’ın, geçen dönem en çok övündüğü Soğanlı Kentsel Dönüşüm bölgesinden ibretlik bir sonuç çıktı. 2019 seçimlerinde Soğanlı’da AK Parti’nin oy oranı yüzde 54, CHP’nin de yüzde 41 idi. 2024 seçimlerindeyse CHP’ye yüzde 45,13, AK Parti’ye yüzde 40,73 oy çıktı. Bu sonuçları, Soğanlı seçmeninin Dündar’ın mimarı olduğu kentsel dönüşüm modeline olan tepkisi olarak yorumluyoruz.

MUSTAFA DÜNDAR İLE CUMHUR İTTİFAKI OYLARI ERİDİ

Recep Tayyip Erdoğan ile Kemal Kılıçdaroğlu’nun yarıştığı 28 Mayıs 2023 seçimlerinde Osmangazi’de tablo şöyleydi:

Cumhur İttifakı: 52,61 (312 bin 296 oy)

Millet İttifakı: 38,59 (229 bin 070 oy)

31 Mart yerel seçimlerindeyse sandıktan şu sonuç çıktı:

CHP adayı Erkan Aydın: 46,36  (227 bin 886)

Cumhur İttifakı adayı Mustafa Dündar: 37,80 ( 185 bin 838)

Bu sonuçlar, Osmangazi eski Belediye Başkanı Mustafa Dündar’ın, Cumhur İttifakı’nın oyunu sadece 10 ayda 126 bin düşürdüğünü gösteriyor. Diğer yandan ittifaksız seçime giren CHP adayı Erkan Aydın, İYİ Parti ve DEM Parti’nin desteği olmaksızın geçen seçimde aldığı oyları tek başına almayı başardı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
ERKAN AYDIN IN BURSA ZAFERİ
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin