Ay, kendi yörüngesinde dolaşırken, bazen Dünya’nın gölgesine girmesi sonucunda Ay Tutulması meydana gelir. Bunlardan biri de Parçalı Ay Tutulmasıdır ve Eylül ayında gerçekleşecektir. Bu olayı merak edenler, “Parçalı Ay Tutulması 2024 ne zaman, saat kaçta? Yılın ikinci Ay Tutulması Türkiye’den izlenecek mi?” gibi sorular sormaktadır.
Yılın ikinci Ay Tutulması 18 Eylül tarihinde saat 05.14’te başlayıp 06.16’da sona erecek ve parçalı tutulma şeklinde olacaktır. Türkiye’nin de içinde bulunduğu Kıta Amerika, Antarktika, Afrika, Avrupa, Batı Asya ve güneybatı Rusya gibi bölgelerden bu gök olayı izlenebilecektir.
Ay Tutulması, Ay’ın Dünya’nın gölgesine girmesi sonucunda gerçekleşir. Ayın, dolunay sırasında ve Dünya’nın düğüm noktalarına yakın olduğu durumlarda meydana gelir. Bu olay sırasında Ay, Güneş’ten aldığı ışığı kaybeder ve parlaklığında azalma olur. Parçalı Ay tutulması ise Ay’ın Yer’e ait kısmi gölge konisinin içine girmesiyle oluşur ve çıplak gözle izlenebilir.
Ay’ın Dünya’ya en yakın olduğu dönemlerde oluşan “süper Ay”lar da dikkat çekici gök olayları arasındadır. Mersin Balığı Süper Ayı (Sturgeon Moon) olarak da bilinen dolunay, 19 Ağustos’ta görülecektir. Aynı zamanda “Mavi Ay” olarak da adlandırılan bu olayın yanı sıra, Sonbahar Ekinoksu’na en yakın dönemde meydana gelen “Hasat Dolunayı” (Harvest Moon) da 18 Eylül’de yaşanacaktır. Üçüncü süper Ay ise 17 Ekim’de görülecek ve “Avcı Ayı (The Hunter’s Moon)” olarak anılacaktır. Yılın son süper Ay’ı da 15 Kasım’da gözlenebilecek ve “Kunduz Dolunayı (Beaver Moon)” adını taşıyacaktır.