Geçtiğimiz yıl finansal zorluklar nedeniyle konkordato sürecine giren İstikamet Döküm, mahkemenin aldığı son kararla bu sürecin kaldırıldığını duyurdu. Mahkemenin kararından sonra, 28 Mart Pazartesi günü icra yetkilileri fabrikayı ziyaret ederek şirkete ait olan hammadde ve üretim malzemelerine el koymaya başladılar. Haciz işlemleri süreci içerisinde fabrika bünyesindeki malzemelerin tahliyesi gerçekleştirilirken, üretimin tamamen durması sonucunda işçiler fabrika önünde toplanarak gelişmeleri takip etmeye başladılar.
400 KİŞİ ÇALIŞIYOR
Yaşanan bu olumsuz süreç üzerine, sendika temsilcileri ve fabrika yetkilileri bir araya gelerek konuyla ilgili görüşmeler gerçekleştirdiler. Özçelik İş Sendikası Ankara Bölge Başkanı Cemalettin Köse, bu durumu değerlendirdiği açıklamasında önemli noktalara değindi. Köse, “Bizim kimseyle bir derdimiz yok. İşverenimizle, işçimizle, sendikamızla çok güzel bir aile ortamında çalışma yapıyorduk. 400 kişinin istihdam edildiği bu fabrikanın kapatılmasına asla göz yummayacağız” şeklinde konuştu.
Cemalettin Köse, fabrikanın işçilerine destek verdiklerini vurgulayarak, “İşçimiz fabrikasına sahip çıkmak için hiçbir yasa dışı eyleme başvurmadan burada işvereniyle sendikasıyla işçisiyle birlik ve beraberlik içerisinde ekmeğimize sahip çıkmanın derdindeyiz. Ama gelinen noktada gerçekten ülkemiz adına hoş olmayan göstergeler var” dedi. Bu açıklamalar, fabrikanın ayakta kalmasını sağlamak ve işçilerin haklarını korumak amacıyla yapılan çabaların altını çizen bir mesaj olarak değerlendirildi.
“FABRİKAMIZI GERİ İSTİYORUZ”
Köse, bu süreçte insanların yaşadığı mağduriyetlere dikkat çekerek, “Birilerinin alacağı var diye 400 kişinin ekmeğinden edilmesi kime ne fayda verecektir?” diye sordu. “Birileri elbette alacaklarını alacaktır ama fabrikayı da çalışamaz hale getirmeleri anlaşılır gibi değildir. Yetkililere sesleniyoruz, hükümete sesleniyoruz” diyerek çağrıda bulundu. İşçilerin, işverenlerinin ve sendikalarının birlikte çalışarak fabrikalarını geri istediklerini vurguladı.
Köse, maddi kayıplar yaşanmaması için her türlü desteğin verilmesini arzuladıklarını ifade ederek, “Biz fabrikamızı geri istiyoruz. Ekmeğimizi geri istiyoruz. Bir an önce bu fabrikanın yeniden ayağa kaldırılması için işverenimize ve işçimize gereken desteğin verilmesini arzu ediyoruz” diye belirtti.
Sendika başkanı, bu amaçla çalışmalara devam ettiklerini ve 10-15 gün içerisinde fabrikanın tekrar üretime geçmesi ile ilgili gerekli adımların atılacağını belirtiyor. Olumsuz bir senaryo ile karşılaşması durumunda da gerekenin yapılacağına dair işçilere güven verdi.
Kısacası, İstikamet Döküm Fabrikası’nın kapanma riski ile karşı karşıya kalması, 400 işçinin işsiz kalması anlamına gelmektedir. Bu nedenle sendikalar, işverenler ve işçiler, fabrikanın faaliyetlerine devam edebilmesi için birlikte hareket etme yolunda azimli bir kararlılık göstermektedirler. İşçi temsilcileri, hukukçuların eşliğinde tüm olasılıkları değerlendirdiklerini ve iyi senaryolar üzerinde çalıştıklarını vurgulamaktadırlar. İyi senaryo, fabrikanın yeniden işleyişine yönelik yapılacak olumlu adımlar olacaktır. İşçiler, sendikaları aracılığıyla devlet yetkililerine ve hükümete seslenerek yardım talep etmektedirler.
Bir yandan işverenlerin yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiği, diğer yandan işçilerin de haklarının korunması gerektiği belirtilen görüşmelerde, hem maddi kaybın