Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 8 Kasım’da gerçekleştireceği resmi ziyaret öncesinde, Yunanistan’da yayımlanan Ta Nea gazetesinin sorularını yanıtlayarak, Türkiye ve Yunanistan arasındaki olumlu ilişkilerin son iki yılda önemli bir ilerleme kaydettiğini dile getirdi. Fidan, bu olumlu değişimin asıl nedeninin Türkiye ve Yunanistan’daki liderlerin kararlılıkları ve halktan aldıkları güçlü destek olduğunu vurguladı. Her iki liderin, bu güçlü destekle ikili ilişkileri geliştirme hedefine odaklandığını ifade etti.
Fidan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, tarihsel sorunları bir kenara bırakarak, mevcut uluslararası sistemde krizler içerisinde birlik ve dayanışma ile hareket edilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, Ege Denizi’ni barışa dönüştürme hedefinin altını çizdi. Türkiye ve Yunanistan arasındaki işbirliğinin pek çok alanda karşılıklı güven temelinde büyüyerek geliştiğini kaydeden Fidan, ticaret ilişkilerinin ve iki halk arasındaki dostluğun güçlendirildiğini ifade etti.
Gelişen İkili İlişkiler
Fidan, Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkiyi daha da kuvvetlendirme amacıyla paylaşılan coğrafyanın geleceğini ortak bir vizyon ile şekillendirmek istediklerini belirtti. İki ülkenin dostluğunun, milli menfaatleri güvence altına almanın en iyi yolu olduğunu ifade ederken, sorunlara doğru teşhisler koyarak gerçekçi bir yaklaşım sergilemek gerektiğini dile getirdi.
Diyalog Kanallarının Açık Olması
Fidan, Türkiye ve Yunanistan arasında en üst düzeyde diyalog kanallarının açık tutulmasının önemine değinerek, iki Bakanlığın işbirliği sayesinde krizlerin önlenebileceğini belirtti. Aralık 2023’te imzalanan Dostane İlişkiler ve İyi Komşuluk Hakkında Atina Bildirgesi’nde yer alan iletişim kanallarının etkinliğine vurgu yaptı. Fidan, Yerapetritis ile arasındaki dostane ilişkinin, her iki taraf için de faydalı olduğuna dikkat çekti.
Bakan, bu anlayışın sadece iki Bakan arasında değil, aynı zamanda iki ülkenin Dışişleri Bakanlıklarının işbirliği sayesinde farklı kurumlar arasındaki etkileşimi artırdığını vurguladı. İletişim kanallarının açık tutulmasının her iki taraf için fayda sağladığını, bununla birlikte kriz ortamından beslenen çevrelerin rahatsız olduğunu sözlerine ekledi.
Ege’de Deniz Parkları
Fidan, Ege Denizi’ndeki deniz parklarının işbirliğine Türkiye’nin açık olduğunu dile getirdi. Uluslararası deniz hukuku gereği, kıyıdaş ülkeler arasında çevre konularında işbirliğinin teşvik edilmesi gerektiğini belirtti. Fidan, çevre gibi evrensel değerlerin siyasi amaçlarla istismar edilmesine karşı olduklarını ifade ederek, “Ege’nin diğer tarafında biz yokmuşuz gibi davranılması doğru değil,” dedi.
Çözüm Yolu
İkili ilişkilerin geleceği hakkında iyimser olduğunu belirten Fidan, güvenlik ve refah için diyalog ve işbirliğinin önemini vurguladı. Sorunların çözümüne yönelik olarak BM Şartı’nı takip etmenin yeterli olduğunu bildirdi. Eğer anlamlı diyalog ile kapsamlı çözümler elde edilemezse, uluslararası yargıya başvuracaklarını dile getirdi.
Bakan, Kıbrıs meselesine ilişkin olarak da mevcut müzakere sürecinin eksik olduğunu, taraflar arasında görüş ayrılıklarının bulunduğunu ifade etti. BM’in de ortak bir zeminin mevcut olmadığını belirttiği Kıbrıs konusunun cuma günkü gayri resmi toplantıda geleceğe dair görüş alışverişine zemin hazırlayacağını aktardı.
Fidan, Kıbrıs Adası’nın yeniden birleşmesi hedefine ulaşılamayacağını, ancak çözüm yönünde ilerlenme olasılığının olduğunu vurguladı. Türk tarafı olarak, ada üzerindeki gerçekliğin temel alındığı alternatif çözüm yolları üzerinde çalıştıklarını ifade etti. İki halk