Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Yunan meslektaşı George Gerapetritis’in daveti üzerine 8 Kasım 2023 tarihinde Yunanistan’a bir çalışma ziyareti gerçekleştirecek. Bu ziyarette iki bakan, ikili ilişkileri görüşmenin yanı sıra, 2024 yılının başlarında Ankara’da gerçekleştirileceği öngörülen Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi (YDİK) 6. Toplantısı’nın hazırlıklarını da gözden geçirecek. Yapılacak görüşmeler sonunda, Siyasi Diyalog ve Pozitif Gündem Ortak Eylem Planı toplantılarının tarihleri de belirlenecek.
Bakan Fidan ile Yunan Dışişleri Bakanı Gerapetritis arasında yakın bir çalışma ilişkisi mevcut. Gerapetritis, 5 Eylül 2023 tarihinde Ankara’ya yaptığı ziyarette iki bakanın görüşmeleri sırasında, çeşitli uluslararası toplantılarda da birçok kez bir araya geldiği biliniyor. Bu toplantılar, ülkeler arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi adına önemli fırsatlar sunuyor.
TÜRKİYE-YUNANİSTAN İLİŞKİLERİNDE OLUMLU GELİŞMELER
Türkiye ile Yunanistan arasındaki iş birliğinin artırılması ve meselelerin diyalog yoluyla ele alınması amacı doğrultusunda birçok mekanizma mevcut. Bu mekanizmalar arasında YDİK, Siyasi Diyalog, Pozitif Gündem Ortak Eylem Planı ve Güven Artırıcı Önlemler yer alıyor. Son iki yıl içerisinde, iki ülke arasındaki ilişkilerde belirgin bir olumlu ivme kaydedilmiştir.
YDİK’in 5. Toplantısı, 7 Aralık 2023 tarihinde Atina’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’in eş başkanlıkları altında düzenlenmiştir. Bu toplantı sırasında, Dostane İlişkiler ve İyi Komşuluk Hakkında Atina Bildirgesi imzalanmış ve toplamda 15 farklı anlaşma, protokol, mutabakat zaptı, niyet beyanı ve ortak açıklama yapılmıştır. Bunun akabinde, Yunanistan Başbakanı Miçotakis, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın daveti üzerine 13 Mayıs 2024 tarihinde Ankara’ya bir çalışma ziyareti gerçekleştirilecektir.
İKİLİ TİCARET HACMİNDE ARTAN REKOR
Türkiye ile Yunanistan arasındaki ticaret hacmi, 2023 yılı itibarıyla 5,8 milyar dolarla yeni bir rekora ulaşmıştır. Yıl sonu itibarıyla bu rakamın 6 milyar dolara çıkması beklenmektedir. İki ülke liderleri tarafından belirlenen ve 10 milyar dolara ulaşmayı hedefleyen ticaret hacmi için çalışmalar devam etmektedir. Ulaştırma ve turizm alanlarındaki ilişkiler de gelişim gösterirken, kasım ve aralık aylarında ilgili bakanların İstanbul ve Atina’da denizcilik ve turizm konularında bir araya geleceği öngörülmektedir. Ayrıca, İpsala-Kipi sınır kapısında ikinci köprü inşaatına da önümüzdeki süreçte başlanması beklenmektedir. Turizm açısından ise Türkiye’ye yakın Yunan adalarına yönelik kapıda vize uygulaması bu yıl başlatılmış olup, bu durum kazan-kazan yaklaşımının güzel bir örneğini oluşturmaktadır.
Türkiye, Ege denizindeki sorunların birbirleriyle bağlantılı olduğu ve bir bütün olarak ele alınması gerektiği konusundaki tutumunu sürekli olarak Yunan tarafına iletmektedir. Bu çerçevede, Türkiye, Atina Bildirgesi’nin ruhuna uygun olarak, söylemde ve eylemde provokasyonlardan uzak durulması gerektiği yönündeki beklentilerini Yunan tarafına aktarma çabalarını sürdürmektedir. Türkiye-Yunanistan ilişkilerindeki mevcut olumlu ivmenin, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın (BTTA) yanı sıra Selanik, Rodos ve İstanköy’deki Türk soydaşlarının durumuna da olumlu yansımalarını beklemekte ve Türk azınlığına yönelik hak ihlallerinin sona ermesi yönünde beklentileri Yunan tarafına iletmeye devam etmektedir.