Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Dışişleri Bakanlığı’nın 2025 yılı bütçe görüşmeleri sırasında önemli açıklamalarda bulundu. Fidan, Türkiye’nin F-16 tedarik sürecinin başarıyla sözleşme aşamasına geçtiğini ve yeni ABD yönetimi ile yapıcı bir diyalog kurma hedefinde olduklarını belirtti. Ayrıca, Türkiye’nin İsrail ile ticari ilişkileri konusundaki eleştirilere yanıt verirken, “Mayıs ayında İsrail ile ihracat ve ithalat işlemlerini durdurmuştuk. Ayrıca, BM Güvenlik Konseyi’nde İsrail’e silah ambargosu uygulanmasını gündeme almak için bir girişimde bulunduk. Hazırlanan ortak mektup, 52 ülke ve İslam İşbirliği Teşkilatı ile Arap Ligi’nin imzasıyla 1 Kasım’da sunuldu,” ifadelerini kullandı. Fidan, İsrail’e silah satışının durdurulması için çabalarının devam edeceğini de vurguladı.
Toplantıyı yöneten AKP Samsun Milletvekili Mehmet Muş, Dışişleri Bakanlığı’nın yanı sıra Avrupa Birliği Başkanlığı, Türk Akreditasyon Kurumu’nun bütçe, kesin hesap ve Sayıştay raporları ile Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı’nın (Türkiye Ulusal Ajansı) Sayıştay raporunun da görüşülmekte olduğunu belirtti. Dışişleri Bakanı Fidan, komisyon üyelerine sunum yaparak Türkiye’nin “kararlı bir dış politika” yürüttüğünü ifade etti.
“360 derece dış politika anlayışıyla her kıtada ayak izimiz bulunmaktadır” diyen Fidan, barışta kararlı ve bölgesinde güçlü bir tutum sergilediklerini dile getirdi. Fidan, özellikle Gazze’deki durumdan ve İsrail’in saldırılarından söz ederken, uluslararası hukukun ihlal edildiğine de işaret etti. “Gazze’de uygulanan soykırım, Batı Şeria ve Doğu Kudüs’teki mezalim tüm şiddetiyle sürüyor” diyerek, 44 bin Filistinlinin hayatını kaybettiğini ve sivillerin açlık ile hastalıklarla mücadele etmekte olduğunu belirtti.
İsrail ile Ticaret Durumu
Fidan, Gazze’deki olayların yanı sıra, “Hamas ve Hizbullah hedef alınırken asıl amaç, Filistinlileri kendi topraklarında yaşanamayacak hale getirmek” şeklinde açıklamalarda bulundu. Ayrıca, “İsrail’in cezasız kalma özgüveniyle Filistin’deki mezalimini sürdürmesi ve savaşın diğer bölge ülkelerine yayılma riski artmaktadır,” derken, Türkiye’nin uluslararası hukukun yanında durduğunu vurguladı.
Suriye Politikası
Suriye’nin kuzeydoğusundaki yerel seçimleri de ele alan Fidan, “Bu tür girişimlere izin vermeyeceğiz” ifadesini kullandı. “Suriye’ye yönelik politikamız, terör unsurlarının temizlenmesi ve ülkenin toprak bütünlüğünün korunmasına dayanmaktadır” diyerek, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Suriye’nin kuzeyindeki terör hedeflerine yaptığı hava harekatlarına ve PKK/YPG/SDG terör örgütüne karşı kararlı duruşuna değindi.
Bölgesel Gelişmeler ve Irak
Irak ile olan ilişkilerde de ilerlemeler kaydedildiğine değinen Fidan, “Irak’ın PKK’yı terör örgütü olarak tanıması beklentimiz baki” dedi. Irak ile güvenlik ve terörle mücadele konularına odaklanmaya devam edeceklerinin sinyalini veren Fidan, ayrıca Türkiye’nin Afganistan’daki yeniden inşa sürecine de destek verdiğini söyledi.
AB ile İlişkiler
Avrupa Birliği üyeliği konusunu da gündeme getiren Hakan Fidan, “AB tarafından kısa vadeli politikaların ağır bastığını görmekteyiz” diyerek, Türkiye’nin AB’ye duyduğu bağlılığı yineledi. Fidan, “2019’dan sonra Brüksel’de düzenlenen Gymnich Dışişleri Bakanları toplant