Yüzbinlerce çiftçiyi ilgilendiren fındık fiyatları açıklandı. Geçtiğimiz yıl kilogram başına 84 lira olarak belirlenen fındık fiyatının beklentilerin altında kalarak 160 liraya çıkarılması istenirken TMO, 2024/2025 dönemi için fındık alım fiyatını açıkladı. Levant Kalite için kilogram başına 130 lira, Giresun Kalite için ise 132 lira olan fındık fiyatları, üreticileri memnun etmedi. Bakanlık alan bazlı destekleri de hesaba katarak Levant Kalite için ortalama 133 lira, Giresun Kalite için ise 135 lira olarak belirledi. Yüksek randımanlı fındık için ise her +1 randıman için 1,30 lira ek fiyat verilecek. Üreticiler, 12 Ağustos’tan itibaren TMO iş yerleri ve online platformlar üzerinden randevularını alabilecekken, TMO’nun kabuklu fındık alımlarına 19 Ağustos’ta başlayacağı duyuruldu.
CHP Trabzon Milletvekili Sibel Suiçmez, fındık üreticilerinin emeğinin karşılanması için fındık taban fiyatının en az 160-180 lira arasında olması gerektiğini savundu. Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, üreticinin mağdur olduğunu ve nedenlerini açıkladı. Suiçmez, fındık fiyatının rekolteye göre değil, maliyet analizine göre belirlenmesi gerektiğini vurgulayarak fındık üreticilerinin desteklenmesini talep etti. Ayrıca, FİSKOBİRLİK’in yeniden aktif hale getirilmesi gerektiğini belirtti. Fındık hasadına sayılı günler kala fındık taban fiyatının henüz açıklanmamış olmasından endişe duyduğunu ifade etti ve fındık üreticilerinin farklı bölgelerdeki maliyet farklılıklarına da dikkate alınarak taban fiyatının belirlenmesi gerektiğini söyledi. Eğer belirlenen taban fiyatı yetersiz olursa, Karadenizli üreticilerin tepkisinin sert olabileceğini dile getirdi.
Suiçmez aynı zamanda, sahipsiz hayvanlara yönelik mevcut mevzuatın eleştirdi ve sokak hayvanlarının korunması için daha sürdürülebilir ve bilimsel çözümler geliştirilmesi gerektiğini belirtti.Üreticiler, bekledikleri fındık fiyatlarının açıklanmasının ardından, fındık hasadına hazırlıklarına başlayabilirken, fiyatların belirlenen seviyelerde kalmasını umuyorlar. Ayrıca, fındık üreticilerinin çeşitli desteklerle daha iyi koşullarda üretim yapmaları ve kazançlı çıkmaları için adımlar atılmasını savunan Suiçmez, üreticilerin taleplerini dikkate alınması gerektiğini vurguladı.