1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Fitch Ratings: Türkiye’den Faiz İndirimi Sinyali!

Fitch Ratings: Türkiye’den Faiz İndirimi Sinyali!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Fitch Ratings, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) sıkı para politikasını sürdürmesini ve politika faizinde gelecek yılın ilk çeyreğinde indirim yapmasını öngördüklerini açıkladı. Kuruluşun 6 Eylül’de Türkiye’nin kredi notunu yükseltmesinin ardından düzenlenen webinarde, Türkiye’nin dış kırılganlıkların azalması ve finansman ihtiyacının düşmesinin not artışında rol oynadığını belirtti. Ancak, yüksek enflasyonun hala önemli bir sorun olduğu ve ekonominin yavaşladığı vurgulandı. Morales, politika faizinde gelecek yıl indirim beklediklerini ancak politikanın tersine dönme riski olduğunu ifade etti.

Kredi notunu olumlu etkileyecek faktörler arasında, para politikasının kredibilitesinin yeniden sağlanması, dış finansman ihtiyacının azalması ve reformların uygulanması gösterildi. Kamu borcunun düşük olması ve borç bileşimindeki iyileşmenin de not artışında etkili olduğu belirtildi. Ancak, olası bir erken gevşeme, rezervlerde hızlı düşüş ve rezerv bileşiminde bozulma gibi durumların notu olumsuz etkileyebileceği uyarısında bulunuldu.

Morales, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 3,5 büyümesini beklediklerini ve gelecek yıl için büyüme tahminlerini yüzde 2,8 olarak açıkladı. Bankalar Direktörü Kılınç da Türk bankalarının karlılık görünümünün zayıf olduğunu ve varlık kalitelerinde hafif bir zayıflama yaşandığını belirtti. Ancak, bankaların yabancı para likiditesinin hala yeterli olduğunu ve refinansman risklerinin azaldığını düşündüklerini ifade etti. Yatırımcı güveni ve yabancı para cinsinden mevduatların sektör için önemli olduğunu vurguladı.

Sonuç olarak, Fitch Ratings Türkiye’nin ekonomik görünümü hakkında iyimser bir tutum sergilerken, politika faizinde gelecek yıl indirim öngördüğünü belirtti. Ancak, ekonomideki belirsizlikler ve yüksek enflasyon gibi risklerin devam ettiğini ve not artışının sürdürülebilmesi için reformların ve dengeli politikaların önemli olduğunu vurguladı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Fitch Ratings: Türkiye’den Faiz İndirimi Sinyali!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin