Fransa’da 30 Haziran’da yapılacak erken seçim öncesinde ülkede uzun süreli bir istikrarsızlık döneminin beklendiği görülüyor. Anketlerde aşırı sağ partisi Ulusal Birlik (RN) şu anda önde gözükürken, aşırı solun hakim olduğu Yeni Halk Cephesi (NFP) ikinci sırada yer alıyor. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un merkez kanattaki ittifakı ise üçüncü durumda bulunuyor.
Financial Times gazetesinde yayımlanan bir analize göre Fransa’da aşırı uçların hakim olduğu bir parlamentonun ülkeyi uzun süreli bir istikrarsızlık dönemine sürükleyebileceği belirtiliyor. Aynı zamanda Fransa’da benimsenebilecek savurgan ve milliyetçi politikaların hızla ekonomik ve sosyal bir krize yol açabileceği endişesi dile getiriliyor.
2023’ün son çeyreğinde Fransa’da kamu borcunun GSYİH’ye oranı yüzde 110’a ulaşmışken bütçe açığının da GSYİH’nin yüzde 5,5’ine ulaştığı belirtiliyor. Maliye Bakanı Bruno Le Maire ise aşırı sağ veya aşırı solun seçimi kazanması durumunda ülkeyi bir borç krizine sürükleyebileceği uyarısında bulunuyor.
Analizde Fransa’nın Euro para birimini kullanmasının ikinci bir karmaşa kaynağı olabileceği vurgulanıyor. Fransız aşırı sağı ve aşırı solun Avrupa’ya karşı şüpheci tavırlar sergilemesi durumunda AB’nin Fransa’ya mali destek konusunda isteksiz olacağı belirtiliyor. Ayrıca Fransa’nın Euro’dan çıkma ihtimali de göz önünde bulunduruluyor.
Seçimlerde birinci sırada bulunan aşırı sağ RN’nin seçimi kazanması durumunda Brüksel’e karşı çıkabileceği ve olası ekonomik krizde AB ile bir çatışmaya girebileceği öngörülüyor. Ancak RN’nin yönetimde gerçekleri aşırı sağı AB ile uzlaşmaya zorlayabileceği de belirtiliyor.
Sonuç olarak, Fransa’da yapılacak erken seçimin ülkeyi uzun süreli istikrarsızlığa sürükleyebileceği, ekonomik sorunlarla birlikte aşırı sağ ve solun olası zaferinin AB ile çatışmaya yol açabileceği ve ülke ekonomisinin daha da zora girebileceği öngörülüyor.