Frig Vadisi, Afyonkarahisar, Kütahya ve Eskişehir arasındaki Phrygia Epiktetos (Küçük Frigya) dağlık yerleşiminde bulunan kaya oluşumları, kaya mezarları, kiliseler ve sığınak amaçlı oyulmuş yüzlerce mağarayla hem yerli hem de yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. 3 bin yıllık geçmişe sahip Frig Vadisi, son yıllarda kültür ve doğa turizmi tutkunlarının uğrak noktası haline geldi. Bölge, efsanevi kralları Midas ile tanınan Friglerden kalan onlarca eserin yanı sıra Romalılar ve Bizanslılara ait yapıları da barındırıyor ve yılda 6 aylık dönemde 350 bin kişi tarafından ziyaret ediliyor.
İhsaniye Kaymakamı İsmail Bildirici, bölgenin 3 bin yıldan fazla bir tarihe sahip olduğunu belirterek, Frigya’dan sonra burada diğer medeniyetlerin de yaşadığını söyledi. Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular, Osmanlılar ve Cumhuriyet döneminden itibaren de bu bölgede yaşamın devam ettiğini aktardı. Ayrıca, Friglerin kaya mezarları ve tapınakları, ardından gelen Romalıların kiliselerini ve Bizanslıların saraylarını içeren birçok esere şahit olduklarını belirtti.
Ayazini köyünde Frig Vadisi’nin içinde 2 yılda 5 aşamalı bir sokak sağlıklaştırma projesinin tamamlandığını vurgulayan Kaymakam Bildirici, 100’den fazla evin restore edilerek doğal taşlarla inşa edilerek bugüne kadar ulaştığını belirtti. Bu evlerin ziyaretçileri karşılamak için hazır olduğunu ve bölgede çalışmaların halen devam ettiğini ifade etti.
Haziran ayında 100 bin ziyaretçinin Ayazini köyünü ziyaret ettiği bilgisini paylaşan Kaymakam Bildirici, bölgeye yapılan yoğun ilginin her geçen yıl arttığını ve temmuz ayında da benzer rakamlara ulaşıldığını söyledi. Ayrıca, kaçak kazıları önlemek için jandarma tarafından sürekli devriyelerin yapıldığını ve son 2 yılda büyük çaplı bir olayla karşılaşılmadığını belirtti.
Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın düzenlediği kamplarla İstanbul’dan gelen öğrencilerden Halil Gök, Ayazini köyünü ve Frig Vadisi’ni ziyaret etmekten çok keyif aldıklarını belirterek, bölgedeki kültürel zenginliklerin ve doğal güzelliklerin etkileyici olduğunu ifade etti. Öğrenci topluluğundan Artvin Borçka’dan gelen Berat Metin Koçak da Ayazini köyünün ve Frig Vadisi’nin güzelliklerinden etkilendiklerini belirtti.