İstanbul merkezli yapılan operasyon sonucunda, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı hakkı karşılığında işlem yapan 60 kişi gözaltına alındı. Şüpheliler, suç örgütü kurma, göçmen kaçakçılığı, evrakta sahtecilik ve nitelikli dolandırıcılık suçlamalarıyla karşı karşıya kaldılar. Operasyon, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Göçmen Kaçakçılığı Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından gerçekleştirildi ve şüpheliler İstanbul’a getirilerek sorgulandı.
Suçlamalar arasında, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığının belirlenen sınırların altında meblağlar karşılığında alınmasına aracılık edilmesi de bulunuyor. Bazı emlakçılar ve değerleme şirketleri üzerinden yapılan teknik ve fiziki takipler sonucunda, 2021 yılından bu yana 3 milyar 500 milyon lira civarında bir kazanç elde edildiği ortaya çıktı.
Operasyonda yakalanan şüpheliler, 800’den fazla yabancıya gayrimenkul yatırımı şartını yerine getirmiş gibi göstererek vatandaşlık hakkı kazandırmışlar. Ancak yapılan incelemelerde, gayrimenkullerin değerlerinin yasal sınırın altında gösterilerek evrakta sahtecilik yapıldığı tespit edildi. Bu durum, Türk pasaportunun uluslararası düzeyde itibarını düşürdü.
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına gayrimenkul yatırımı şartının 2018 yılında 1 milyon dolardan 250 bin dolara indirilmesiyle birlikte bu alanda yeni bir sektör oluştu. Birçok emlakçı, değerleme şirketi ve avukat, yabancı uyrukluların vatandaşlık hakkını kazanmaları için çalışmaya başladı. Ancak 2022 yılının mayıs ayında bu şart 400 bin dolara yükseltildi.
Operasyon sonucunda gözaltına alınan şüphelilerin lüks araçları, konutları ve banka hesaplarına el konuldu. Fezleke hazırlanarak, devletin itibarının ve Türk pasaportunun saygınlığının zarar gördüğü belirtildi. Bu tür suçların önlenmesi ve yabancı uyrukluların Türkiye vatandaşı olma süreçlerinin denetlenmesi için daha sıkı tedbirler alınması planlanmakta.