Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü ile dünya Gıda Programı tarafından açlık krizinin en yoğun yaşandığı ülkelerde yayımlanan Haziran-Ekim 2024 dönemine dair erken uyarı raporunda, akut gıda güvensizliğinin artacağı belirtildi. Rapora göre, Gazze ve Sudan’daki kıtlığın yanı sıra Haiti, Mali ve Güney Sudan’daki açlık krizleri de kötüleşecek.
Gazze’de devam eden çatışmaların açlık ve ölümleri artıracağı, benzeri görülmemiş ölü sayısı, yaygın yıkım ve neredeyse toplam nüfusun yerinden edilmesiyle akut açlığın felaket düzeyinde olacağı ifade edildi. Gazze Şeridi’nde yaşanan çatışmaların devam etmesi durumunda 1 milyondan fazla insanın kıtlık seviyesinde acı çekeceği belirtildi. Temmuz ortasına kadar Gazze’nin yarısı olan 1 milyon kişinin ölüm ve açlıkla karşı karşıya kalması bekleniyor.
Raporda, Mali, Filistin, Güney Sudan ve Sudan’ın acil müdahaleye en çok ihtiyaç duyan ülkeler olduğu bildirildi. Artan şiddet ve gıda güvenliğine ilişkin tehditler nedeniyle Haiti’nin de acil yardım gereksinimi olan ülkeler arasına eklendiği belirtildi. Çatışmanın açlık krizine temel neden olduğu vurgulandı.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü Genel Direktörü QU Dongyu, raporun göz korkutucu beklentiler içerdiğini ve bu durumun bir uyarı niteliği taşıması gerektiğini belirtti. Dünya Gıda Programı İcra Direktörü Cindy McCain ise kıtlık ilan edildiğinde artık çok geç olacağını, birçok insanın açlıktan öleceğini ve benzeri durumun Somali’de yaşandığını vurguladı. Açlık fırtınasını engellemek için hemen harekete geçilmesi gerektiğinin altını çizdi ve çözümler olduğunu ancak bunları uygulamak için kaynak ve siyasi iradeye ihtiyaç olduğunu belirtti.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü ile Dünya Gıda Programı’nın açıkladığı rapora göre, Gazze’de devam eden çatışmaların ağır sonuçları olacağı, temmuz ayına kadar 1 milyondan fazla insanın ölüm ve açlık tehdidi altında olacağı ifade edildi. Acil yardım ihtiyacı olan ülkeler arasında Haiti, Mali, Güney Sudan ve Sudan’ın yanı sıra artan şiddet ve tehditler nedeniyle listeye eklendiği belirtildi. Açlığın temel nedeninin çatışma olduğu vurgulandı. Bu krizleri önlemek için derhal harekete geçilmesi ve çözümlerin geniş çapta uygulanması gerektiği vurgulandı.