dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 7 Mayıs tarihinde Refah Sınır Kapısı’nın kapanmasıyla birlikte Gazze Şeridi’nden hiçbir hastanın tedavi için tahliye edilmediğini duyurdu. DSÖ’nün yaptığı açıklamada, 2 binden fazla kişinin kritik hayat kurtaran tedaviyi alamadığı belirtildi. DSÖ, travmaya bağlı yaralanmalar, kanser, kalp, akıl sağlığı gibi çeşitli rahatsızlıklar da dahil olmak üzere tıbbi bakım için 10 binden fazla kişinin Gazze’den tahliye edilmesi gerektiğini vurguladı.
Dünya Sağlık Örgütü, tıbbi tahliyelerin her şekilde gerçekleştirilmesi gerektiğini belirtti. Refah Sınır Kapısı’nın kapanmasıyla birlikte bu tıbbi tahliyelerin gerçekleşmediğine dikkat çekildi. DSÖ, tahliyelerin Refah’tan Mısır’daki, Karem Shalom’dan Batı Şeria ve Doğu Kudüs’teki hastanelere yapılması gerektiğini ifade etti. Bu durumda hasta ve yaralıların tedaviye erişiminin kısıtlandığı ve acil müdahaleye ihtiyaç duyanların mağdur olduğu vurgulandı.
Gazze Şeridi’nde yaşanan bu sağlık krizi, DSÖ’nün müdahalesi gerektiğini dile getirmektedir. Özellikle zorunlu tıbbi müdahalelere ulaşımın sınırlı olması durumu, birçok insanın sağlık sorunlarıyla başa çıkamamasına neden olmaktadır. DSÖ’nün yaptığı açıklama ile bu duruma dikkat çekilerek, 10 binden fazla kişinin Gazze’den tahliye edilmesi gerektiği vurgulanmıştır.
Refah Sınır Kapısı’nın kapanmasıyla birlikte Gazze Şeridi’nden Merkez’i, Banca, Zeytün Sokağı ve diğer bölgelerde yaşayan insanların tıbbi tedavi almak için zor durumda kaldığı belirtildi. Bu durumda bölgedeki hastane ve sağlık merkezlerinin yetersiz kaldığı ve acil müdahalelere ihtiyaç duyanların zamanında tedavi göremediği açıklandı. DSÖ’nün çağrısıyla bu duruma çözüm bulunması gerektiği dile getirildi.
Demirören Haber Ajansı (DHA) tarafından haber kaynağı olarak belirtilen bu bilgiler, Gazze Şeridi’nde yaşanan sağlık krizine dikkat çekmektedir. DSÖ’nün yaptığı açıklama ile birlikte, 10 binden fazla kişinin tedavi için Gazze’den tahliye edilmesi gerektiği vurgulanmıştır. Bu durumda uluslararası sağlık kuruluşlarının ve yardım kuruluşlarının desteği ile acil tıbbi tahliye işlemlerinin gerçekleşmesi ve sağlık hizmetlerine erişimin kolaylaştırılması önem arz etmektedir.