Gelecek Partisi yöneticisi ve Ankara Milletvekili Mustafa Nedim Yamalı’nın AKP’ye geçiş yapacağı iddiaları gündeme bomba gibi düştü. Yamalı’nın bazı internet sitelerinde yer alan açıklamalarına göre, “Ahmet Davutoğlu’nun partide yapılan tüm görüşmelerden haberi var. AKP’ye geçeceksek genel başkanımız Ahmet Davutoğlu ile hep birlikte geçeriz” şeklindeki ifadeleri dikkat çekti. Cumhuriyet’e konuşan Yamalı, bu sözlerinin anlamını açıkladı. Seçimlerin ardından partilerin yeni ittifaklar kurma çabasında olduğunu belirten Yamalı, “Biz de AKP’li arkadaşlarla konuşuyoruz. Sadece AKP’li milletvekilleri ile değil, DEVA, Saadet Partisi, İYİ Parti, CHP’li arkadaşlarımızla konuşuyoruz, yol haritası çizmeye çalışıyoruz” dedi.
Yamalı, “Gelecek Partisi’nden AKP’ye geçişler olur mu” sorusuna, “Biz, kendi çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 6’lı masaya katılmadan önce biz çok büyük bir parti değildik ama yine de yüzde 2.5-3 civarına gelmiştik. 6’lı masa sonrasında ise neredeyse silindik. Buradan çıkış için iki türlü düşüncemiz var. Birincisi partiyi toparlamak. Partimizi toparlamaya çalışıyoruz. Özellikle ‘muhafazakâr camiadaki bölünmeyi nasıl toplarız, bu dağınıklığın nasıl üstesinden geliriz’ diye herkesle konuşuyoruz” şeklinde cevapladı.
AKP’nin kurucularından biri olan Yamalı, “Geçiş için yeşil ışık denilebilir mi” sorusuna ise, “Ben, AKP’nin kuruluşunda yer almış bir kişiyim. AKP’li arkadaşlarla görüştüğümüzde de şunu söylüyoruz: ‘İlk defa ikinci parti oldunuz ve bu ikinci parti konumu kalıcı hale gelmeye başlıyor. Sizin de bir toparlanmaya ihtiyacınız var. AKP’de sanıyorum 14 Ağustos nedeniyle bir transfer durumu var, belki bizi de bir paket olarak oraya koyuyorlar. Görüşmelerimiz samimi şekilde geçiyor. Karşılıklı bir masaya oturmuş, bir tarafta AKP, diğer tarafta Gelecek Partisi diye bir şey yok. Genel başkanımızın haberi olmadan da görüşmeler yapmıyoruz” yanıtını verdi.
TBMM’deki parti dağılımını açıklayan Yamalı, AKP’nin milletvekili sayısının Gelecek Partisi’nden geçecek milletvekilleriyle 274’e yükseleceğini belirtti. Yamalı, iktidarın yeni anayasa çalışmaları için TBMM’de 360 milletvekilinin “evet” oyu alması gerektiğini, bunun için yeni ittifaklar kurulabileceğini ifade etti.