1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan Enflasyon Düzeltmesi ve Beyanname Süresi Açıklaması: İşte Detaylar!

Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan Enflasyon Düzeltmesi ve Beyanname Süresi Açıklaması: İşte Detaylar!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Gelir İdaresi Başkanlığı, enflasyon düzeltmesi ve beyanname verme süresinin uzatılmasıyla ilgili açıklamada bulundu. Resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, 2024 hesap dönemi ikinci geçici vergilendirme dönemine ilişkin gelir ve kurum geçici vergi beyannamelerinin verilme süresi Pazartesi günü sona eriyor. Ancak, bu süre 27 Ağustos 2024 Salı gününe uzatılmıştır.

Bilanço esasına göre defter tutan gelir veya kurumlar vergisi mükellefleri, enflasyon düzeltmesi şartlarının gerçekleşmesine bağlı olarak en son 2004 hesap dönemine ilişkin bilançolarını enflasyon düzeltmesine tabi tutmuşlardır. Geçmiş dönemde, 2021 hesap dönemi sonuna kadar enflasyon düzeltmesi yapılmamıştır. Ancak, 2023 hesap dönemi sonunda enflasyon düzeltmesi yapma şartları gerçekleşmiş olmasına rağmen enflasyon düzeltmesi ertelenmiştir.

2023 yılı ikinci yarısında yapılan istişareler sonucunda enflasyon düzeltmesi uygulamasına ilişkin genel tebliğ ve sirküler çalışmaları yürütülmüş ve uygulamada ortak bir uzlaşma sağlanmıştır. Mali tabloların enflasyon düzeltmesine tabi tutulması ve düzeltme işlemlerinin usul ve esasları belirlenmiştir.

TÜRMOB tarafından hazırlanan enflasyon düzeltmesi yazılım programı meslek mensupları ve mükelleflerin kullanımına sunulmuştur. Ayrıca, Gelir İdaresi Başkanlığı temsilcilerinin katılımıyla Türkiye genelinde eğitim programları düzenlenmiştir. 2021 hesap dönemi sonu itibariyle bilanço usulüne göre defter tutan tüm mükelleflerce mali tablolar enflasyon düzeltmesine tabi tutulmuştur.

2023 hesap dönemine ilişkin yıllık gelir ve kurumlar vergisi beyannamesi ile 2024 hesap dönemi birinci geçici vergi dönemi beyanname verme sürelerinin yakın olması nedeniyle enflasyon düzeltmesi uygulanmamıştır. Bu süreçte, gelir ve kurumlar beyannamelerinde enflasyon düzeltmesi yapılmaması ve eklenmemesi uygun görülmüş, ilerleyen dönemlerde ise düzeltilmiş bilanço ekleneceği belirtilmiştir.

2024 yılı ikinci geçici vergi dönemine ait beyannamelerde enflasyon düzeltmesi yapılması gerekmekte olup, mükelleflere kolaylık sağlanması amacıyla beyanname verme süresi 27 Ağustos 2024 Salı gününe kadar uzatılmıştır. Bu süre zarfında mükellefler, enflasyon düzeltmesi yaparak beyannamelerini vermeye devam edeceklerdir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan Enflasyon Düzeltmesi ve Beyanname Süresi Açıklaması: İşte Detaylar!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin