Gelişmekte olan ülkelerin para birimi endeksi, ABD dolarının zayıflaması sonucunda rekor seviyeye yükseldi. Temmuz ayında ABD’de işsizlik oranının yüzde 4.3’e çıkması ekonominin resesyonda olduğu ya da gerilemeye yaklaştığı endişelerini artırdı ve doları daha da zayıflattı. ABD’nin daha yumuşak bir para politikası izleyeceği beklentileriyle gelişmekte olan ülkelerin para birimleri dolar karşısında değer kazandı ve MSCI’nın para birimlerini takip eden endeksi rekor seviyeye çıktı. Doların diğer para birimlerine karşı zayıflamasıyla MSCI’nın uluslararası gelişmekte olan piyasa para birimi endeksi yüzde 0.6 artarak rekor seviyeye ulaştı.
Bu yükselişte Türk Lirası, Rus Rublesi ve Arjantin Pezosu’nun katkısı olmadı. 9 Ağustos ile 19 Ağustos tarihleri arasındaki süreçte dolar karşısında değer kazanan 20 gelişmekte olan ülkenin para birimi arasında Türk Lirası en kötü performansı gösterdi. Rublenin yüzde 1.39 değer kaybıyla en kötü performansı sergilediği dönemde Güney Afrika Randı ise yüzde 3.10 değer kazandı.
Dolar Endeksi (DXY), diğer önemli para birimleri karşısındaki performansını ölçen bir gösterge olarak 9 Ağustos’tan bu yana yüzde 1.15 düşüş yaşadı. DXY hızla gerileyerek 101.7 seviyelerine kadar indi. Bank of America analistlerine göre, dolara yönelik talep bir ralliye katkıda bulundu ancak son küresel piyasa şoku Avrupa merkezli yatırımcılar arasında doların cazibesinin azaldığını gösterdi. ABD ekonomik verilerinin dünya ile uyumlu hale gelmesi ve ABD getirilerindeki düşüş, yabancı yatırımcılar için doların cazibesinin azaldığını belirtti.
Sonuç olarak, gelişmekte olan ülkelerin para birimleri dolar karşısında değer kazanırken, doların diğer para birimlerine karşı zayıflamasıyla birlikte endeksler rekor seviyelere ulaştı. Türk Lirası, Rus Rublesi ve Arjantin Pezosu’nun diğer para birimlerine karşı kayıplarıyla birlikte doların küresel etkileri yakından takip edilmeye devam ediyor.