Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) görevlendirmeleri kapsamında avukatlık yapan genç hukukçular, “Eşit işe, eşit ücret”, “Savunmayı savunuyoruz”, “CMK’da angarya son bulmalıdır” ve “Avukatın emeği sömürülemez” sloganlarıyla bir araya gelerek taleplerini dile getirdiler. Bu eylemler, genç avukatların karşılaştıkları zorlukları ve CMK ile Adli Yardım Ücret Tarifi (AAÜT) arasındaki farklılıkları vurgulamak amacıyla gerçekleştirildi. Genç hukukçular, adalet sisteminin temel taşlarından biri olan savunma hizmetinin önemine dikkat çekmeyi hedefliyorlar.
Grup adına yapılan açıklamada, genç avukatlardan Çıngı, CMK kapsamında verilen hizmetlerin genç avukatlar için geçim kaynağı haline geldiğini, fakat bu hizmet karşılığında ödenen ücretin, avukatların temel masraflarını dahi karşılamaktan uzak olduğunu belirtti. Ücretlerin yetersizliği, genç avukatların mesleklerini icra etme sürelerini ve motivasyonlarını olumsuz etkileyerek savunmanın kalitesini de düşürmektedir.
“Adaletin Olmadığı Yerde…”
Çıngı, savunmanın önemine vurgu yaparak, uluslararası sözleşmeler ve anayasa ile güvence altına alınmış olan müdafi atama sisteminin temel amacının; hiç kimsenin avukatsız yargılanmaması olduğunu ifade etti. Çıngı, “Savunmanın olmadığı yerde işkence, kötü muamele ve haksızlık vardır; ancak adalet yoktur” diyerek savunma hizmetinin adaletin sağlanmasındaki kritik rolünü öne çıkardı.
“Uçurum Büyüyor”
Çıngı, CMK ve AAÜT arasındaki ücret farkının her geçen yıl daha da arttığını belirtti. Örneğin, bir ağır ceza mahkemesinde görülecek bir davada avukata ödenmesi gereken ücretin güncel tarifeye göre en az 48 bin TL olduğunu, oysa atanmış bir müdafi için yıllarca sürecek bir yargılamada yalnızca 7 bin 50 TL ödendiğini ifade etti. Verdikleri örneklerde vergi kesintileriyle birlikte bu miktarın 5 bin TL’ye kadar düşebileceğini belirtti. Bu durumu, birçok genç avukat için adeta bir darboğaz yaratacak kadar ciddiyetle değerlendirdi.
2025 CMK Ücret Tarifesi İçin Eşitlik Talebi
Çıngı, topladıkları bin imzayı Adalet Bakanlığı’na teslim ettiklerini belirtirken, 2025 yılı için CMK Ücret Tarifesi’nin Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi’ne eşitlenmesini istediklerini vurguladı. “Bu talebimizin Adalet Bakanlığı Plan ve Bütçe Komisyonu’nda dikkate alınmasını bekliyoruz. Eşit işe, eşit ücret talebimizin hayata geçmesi için mücadeleye devam edeceğiz” diye ekledi. Genç avukatlar, savunma hizmetinin maddi ve manevi koşullarının iyileştirilmesi gerektiğini vurgulayarak bu yöndeki taleplerine toplumdan destek beklediklerini ifade ettiler.
Sonuç olarak, genç avukatların gerçekleştirdiği bu eylemler yalnızca kendi hakları için değil, aynı zamanda tüm adalet sistemi için önemlidir. Adaletin sağlanmasında kritik bir rol üstlenen savunma hizmetinin niteliğinin artırılması, sadece avukatların değil, aynı zamanda yaşanacak olası adaletsizliklerin de önüne geçilmesi açısından büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle, genç avukatların taleplerinin değerlendirilmesi, adalet sisteminin daha sağlıklı işlemesi adına zaruridir.