1. Haberler
  2. Siyaset Haberleri
  3. GENÇ İŞÇİLERİN DRAMI: “İŞ ARAMAKTAN VAZGEÇENLER” – RAPOR İLE ÇARPICI GERÇEKLER

GENÇ İŞÇİLERİN DRAMI: “İŞ ARAMAKTAN VAZGEÇENLER” – RAPOR İLE ÇARPICI GERÇEKLER

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

CHP Diyarbakır Milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyesi Sezgin Tanrıkulu, “19 Mayıs Gençlik Raporu”nu kamuoyuna açıkladı. Tanrıkulu, raporunda gençlerin durumuna dikkat çekerek, “İş aramaktan bile vazgeçen, bulsa bile iş cinayetlerinde yaşamını yitiren, ülkesinde gelecek görmeyen gençlerin bayramı. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nı kutlamıyoruz, kutlamaya çalışıyoruz” dedi.

Yaş gruplarına göre 2023 yılında iş cinayetleri verilerini içeren raporda şu tespitlere yer verildi: 14 yaş ve altı 22 çocuk işçi, 15-17 yaş arası 32 çocuk/genç işçi, 18-29 yaş arası 396 işçi, iş cinayetlerinde yaşamını yitiren 1.932 işçiden 450’si çocuk ve genç. 2013-2024 (ilk 4 ay) verilerine göre de 99’u kadın 689 çocuk ve genç işçi yaşamını yitirdi. Çocuk ve genç işçilerin 238’i 14 yaş ve altında, 451’i 15-17 yaş aralığında.

Tanrıkulu’nun açıklamalarına göre, Türkiye’de 2023 yılı sonu itibariyle 15-24 yaş arasındaki nüfusun 11 milyon 796 bin olduğu belirtiliyor. Bu gençlerin 2 milyon 525 bini ne eğitimde ne de iş piyasasında yer alıyor. 99 bini okuma yazma bilmiyor, 990 bini lise altı bir okuldan mezun, 628 bini liseden mezun, 457 bin genç mesleki veya teknik lise diplomalı, 352 bin genç ise yükseköğretim mezunu ve ne eğitimde ne istihdamda.

Türkiye’nin eğitim sistemiyle ilgili olarak da Türk Eğitim Derneği’nin yayınladığı raporda, 25-34 yaş aralığındaki her üç yetişkinden biri ortaöğretim mezunu bile olmadığı belirtiliyor. Özellikle gençler arasında işsizlik oranlarının yüksekliğine dikkat çekiliyor.

Genç İşsizler Platformu’nun verilerine göre, Türkiye’de geniş tanımlı genç işsizlik oranı yüzde 27,6 olarak açıklanmış. Bu oranın eğitim düzeyinin artması, iş bulmanın zorlaşması ve ortalama ömrün uzamasıyla birlikte 35 yaşa kadar genç işsizlikle karşı karşıya kalındığı ifade ediliyor.

Ayrıca gençlerin yüzde 56’sının imkan buldukları takdirde yurtdışında yaşamak istedikleri de raporlarda yer alıyor. Gençler arasında cinsiyet ve maddi durumun kimlikleri üzerinde belirleyici olduğu düşünülüyor.

Tüm bu veriler, gençlerin iş bulma durumunu, eğitim seviyelerini ve istihdamda bulunma durumlarını gözler önüne seriyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
GENÇ İŞÇİLERİN DRAMI: “İŞ ARAMAKTAN VAZGEÇENLER” – RAPOR İLE ÇARPICI GERÇEKLER
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin