Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Amasya Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen “Gençlik Buluşması” etkinliğine katıldı. Burada yaptığı konuşmada, Türkiye’nin genç ve dinamik bir nüfusa sahip olduğunu vurgulayarak, gençlerin desteklenmesi durumunda Milli Teknoloji Hamlesi hedeflerine ulaşmanın mümkün olduğunu belirtti. Kacır, Türkiye’nin havacılık tarihinde yaşanan önemli girişimlere dikkat çekerek Nuri Demirağ, Vecihi Hürkuş ve Kayseri’de kurulan Cumhuriyet’in ilk uçak fabrikası TOMTAŞ hakkında öğrencilere bilgi verdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde Türk milletinin Hürkuş, Bayraktar, ANKA, Akıncı, Hürjet, Kızılelma, Gökbey ve KAAN projeleriyle gökyüzünde kendine bir yer edindiğini ifade eden Kacır, bu başarıların Türkiye’nin diğer ülkelerle eşit düzeyde olduğunu gösterdiğini söyledi. “Demek ki bizim başkalarından eksiğimiz yokmuş” diyerek Türk gençlerinin, desteklendiklerinde dünyanın en iyi işlerini yapabileceklerini vurguladı. Bakan Kacır, havacılık alanında elde edilen başarıların ardından, sanayi teknolojilerinin tüm alanlarında da gençlerle birlikte yeni başarı hikayeleri yazmak istediklerini dile getirdi.
Bakan Kacır, Türkiye’nin uzay alanındaki çalışmalarıyla ilgili de bilgi verdi. Uzay bilimi ve teknolojilerini stratejik ve kıymetli bir alan olarak değerlendiren Kacır, bu teknolojilerin akıllı savunma sanayisinin temelini oluşturduğunu belirtti. Uçaklar ve akıllı füzelerin konumlarının uydu sistemleri aracılığıyla tespit edildiğini kaydeden Kacır, Türkiye’nin ilk milli haberleşme uydusu olan Türksat 6A’yı geliştirdiğini ve bu yıl uzaya gönderdiklerini açıkladı. Kacır, Türkiye’nin kendi haberleşme uydusunu üretebilen 11 ülkeden biri olduğunu belirtti. Ayrıca, hibrit roket motoru teknolojisinin uzayda gerçekleştirilmesi halinde, Türkiye’nin uydular arasında transfer yapabilen uzay araçları üretebilecek bir ülke haline geleceğini ifade etti.
Kacır, uzayda gönderilen uydu sayısının son yıllarda arttığına, yıllık 150-200 uydu gönderme kapasitesinin şimdi 2,000-2,500 uydu seviyesine ulaştığına da dikkat çekerek, bunun Türkiye için uzay ekonomisinde yeni bir fırsat sunacağını vurguladı. Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın uzay yolculuğu sürecine de değinen Bakan Kacır, gençlere seslenerek Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın liderliğinde tam bağımsız Türkiye hedefini vurguladı. “Bu anlayışla 2018’den bu yana dünyanın en büyük teknoloji festivallerini Türkiye’de düzenliyoruz” diyen Kacır, TEKNOFEST gibi organizasyonların yüz binlerce gencin katılımıyla tarihi bir başarı sergilediğini kaydetti. Türk gençlerinin önlerindeki engeller kaldırıldığında ve desteklendiklerinde en iyi işlere imza atabileceklerini belirtti. Kacır’ın bu anlamdaki ifadeleri, gençlerin potansiyelini ortaya koyma çabasını gösteriyor.
Konuşmanın ardından, Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, öğrencilere yönelik bir sunum yaparak katılımcıların sorularını yanıtladı. Programa Amasya Valisi Önder Bakan, AK Parti Amasya Milletvekilleri Haluk İpek ve Hasan Çilez, Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hakkı Turabi ile diğer protokol üyeleri ve öğrenciler katıldı. Bu buluşmanın, gençler için ilham verici olduğu ve Türkiye’nin bilim ve teknolojideki geleceğine dair umutları artırdığı ifade edildi.