BUSİAD Yüksek Danışma Kurulu Başkanı Ergun Hadi Türkay, Türkiye’nin Arayışı: Fırsatlar ve Zorluklar
Bursa Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (BUSİAD) Yüksek Danışma Kurulu Başkanı Ergun Hadi Türkay, günümüzdeki küresel ekonomik değişimlerin ve yapay zeka devriminin Türkiye için sunduğu fırsatlar ile beraber taşıdığı risklerin önemini vurguladı. Türkay, özellikle genç neslin bu süreçteki rolü üzerine dikkat çekti ve iktidarın kucaklayıcı bir tutumla tüm kesimleri bir araya getirmesi gerektiğini ifade etti.
Başkan Türkay, BUSİAD Yüksek Danışma Kurulu Bildirisi’ni yayımlayarak ABD’nin ticaret savaşları ve rezerv para sistemi konularındaki tartışmaların yeni bir dünya düzenini şekillendirdiğini açıkladı. Bu bağlamda, Türkiye’nin mevcut avantajlarını en iyi şekilde değerlendirmesi gerektiğinin altını çizdi.
Türkay, “Rusya ve Çin’le olan ilişkiler, Avrupa Birliği’nin güvenliğe verdiği önem ve ABD’deki eski Başkan Trump’ın Türkiye’ye yönelik pozitif bakışı, ülkemiz için önemli fırsatlar oluşturuyor. Ancak, hukuk, özgürlükler ve demokrasi alanındaki eksiklikler, uluslararası alandaki imajımızı olumsuz etkiliyor” şeklinde konuştu. Yapay zekanın, sanayi devriminden çok daha derin bir etki yaratma potansiyeline sahip olduğunu belirten Türkay, “Sanayi devrimlerini kaçırmış olsak bile yapay zeka sayesinde büyük bir sıçrama yapma şansımız var. Bunun içinse eğitimli gençlere ihtiyacımız var. Ancak endişeliyiz ki gençler yurtdışına gitmekte ve bu durum artan bir ivme kazanabilir” uyarısında bulundu.
Türkay, gençlerin umutsuzluğa kapılmaması gerektiği konusuna özel bir vurgu yaptı. “Atatürk’ün bizlere emanet ettiği genç nesli anlamalı ve onları şefkatle kucaklamalıyız” diyerek, Türkiye’nin terörle mücadelede önemli bir noktaya geldiğini ve içerde birlik sağlanması gerektiğini belirtti. “İktidar, geniş bir kucaklama anlayışı ile toplumun tüm kesimlerini bir arada tutarak büyük hedefler belirlemelidir” ifadelerini kullandı.
Ekonomik sorunlara da değinen Türkay, artan maliyetler, pazar durgunluğu, yükselen iş gücü maliyetleri ve finansmana erişim zorluklarının üstesinden gelinmesi için demokrasi, hukukun üstünlüğü ve özgürlüklerin ön planda tutulması gerektiğine inandığını dile getirdi. Bu konularda yapılacak reformların ekonomik istikrarı sağlamak ve ülkenin rekabet gücünü artırmak için kritik bir öneme sahip olduğunu vurgulayan Türkay, “Refah ve sürdürülebilir büyüme için hukukun üstünlüğünü ve demokratik değerleri güçlendirmek şarttır. Bunu başardığımız takdirde, gençlerimizi ülkemizde tutmanın yollarını bulabiliriz” dedi.
Texnika’daki gelişmelerin ve pazar dinamiklerinin yanı sıra, Türkiye’nin uluslararası ticaret savaşlarına karşı atabileceği adımların önemine de değinen Türkay, global ekonomideki değişimi takip etmenin ve buna uyum sağlamanın gerekliliğini vurguladı. Başta gençler olmak üzere tüm toplum kesimlerinin bu süreçte aktif rol almasının gerekliliğine dikkat çeken Türkay, Türkiye’nin geleceği için sinerji yaratmanın şart olduğunu ifade etti.
Son olarak, gençlere yönelik stratejik planlamaların önemine değinen Türkay, “Eğitim sistemimizi, teknoloji ve yenilikçilik odaklı bir yapıya dönüştürmeli, gençlerimize uluslararası arenada rekabet edebilme yeteneği kazandırmalıyız” dedi. Türkiye’nin potansiyelinin yüksek olduğunu ve bu potansiyelin, sağlam bir eğitim ve vizyon ile hayata geçirilebileceğini savunan Türkay, ekonomik