1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. Genetik Tarama Panelleri Türkiye’de Erişilebilir Hale Geliyor

Genetik Tarama Panelleri Türkiye’de Erişilebilir Hale Geliyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ankara’dan Hande Atılgan’ın haberine göre, genetik tarama panelleri, kalıtsal verinin anahtarı olan son yıllarda artan yerli üretimle daha erişilebilir hale geldi. Avrupa Tıp Uzmanları Birliği (ATUB) ve Nadir Hastalıklar Gönüllüleri Derneği tarafından düzenlenen bilgilendirme toplantısında, SMA, fenilketonüri gibi nadir hastalıkların tespiti için gereken geniş genetik tarama panelleri hakkında güncel bilgiler paylaşıldı.

ATUB Nadir Hastalıklar Komitesi Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Serdar Ceylaner, 2010 yılından bu yana Türkiye’de yeni nesil dizileme çalışmalarının dünya ile eş zamanlı olarak yürütüldüğünü belirterek, bu teknolojinin zorlu alanlarda çalışmayı ve nadir hastalıklar konusunda geniş genetik tarama panelleriyle çalışmayı mümkün kıldığını söyledi. Ceylaner, yıllar içinde maliyetlerin önemli ölçüde düştüğünü ve artık çoğu testin yurtdışına gönderilmediğini ifade etti.

Türkiye’deki yaklaşık 130 genetik tarama merkezinde 8 bin kadar hastalığa tanı konulabildiğini belirten Ceylaner, bu testlerin yurtdışındaki muadillerine göre daha uygun fiyatlarla yapılabildiğini söyledi. Bazı tarama faaliyetlerinin yurtdışında 150-200 bin TL’yi bulduğunu ancak Türkiye’de 50-60 bin TL civarında yapılabildiğini ifade etti. Devletin bu tür testleri karşılama durumunun ülkeden ülkeye değiştiğini belirten Ceylaner, Türkiye’nin genetik çalışmalarda attığı adımlarla neredeyse tüm tarama testlerini ülke içinde yapmayı başardığını ve bu tarama panellerinin ekipmanlarının büyük ölçüde Türkiye’de üretildiğini belirtti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Genetik Tarama Panelleri Türkiye’de Erişilebilir Hale Geliyor
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin