1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. Gezi Davası Tutuklusuna Can Atalay’a Anayasa Mahkemesi Şoku: Milletvekilliği Yok Hükmünde!

Gezi Davası Tutuklusuna Can Atalay’a Anayasa Mahkemesi Şoku: Milletvekilliği Yok Hükmünde!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye İşçi Partisi’nden (TİP) Hatay Milletvekili seçilen Gezi davası tutuklusu olan Can Atalay, yüksek yargıda yaşanan kriz nedeniyle hapishaneden çıkamadı ve milletvekilliği düşürüldü. 30 Ocak’ta Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanvekili Bekir Bozdağ’ın okuduğu karar ile Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesine karşı, hem Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) hem de Atalay’ın avukatları Anayasa Mahkemesi’ne yeni bir başvuru yaptı. Yüksek mahkeme, yapılan son başvuruda karar verilmesine yer olmadığına hükmetti. 22 Şubat’ta oy çokluğuyla bu kararı alan Anayasa Mahkemesi, gerekçesini daha sonra açıklayacağını duyurdu. Ancak aradan yaklaşık 100 gün geçti, kararın gerekçesi açıklanmadı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la AKP Genel Merkezi’nde bir araya gelen CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in, görüşmeden gündeme getirdiği konulardan biri de, Gezi davasıydı. SÖZCÜ’nün yargı kulislerinden edindiği bilgiye göre, Erdoğan – Özel görüşmesinden sonra Gezi davasıyla ilgili ilk adım atılıyor. Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesiyle ilgili başvuruda karar verilmesine yer olmadığına hükmeden Anayasa Mahkemesi’nin, verdiği iki hak ihlali kararına atıf yaptığı iddia ediliyor. Yüksek mahkeme, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 25 Nisan 2022’de verdiği mahkumiyet kararlarından sonra Atalay’ın milletvekili seçilmesine rağmen cezaevinden çıkamamasına yönelik hak ihlali tespit etti. Ancak bu hak ihlali kararına hem 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin hem de Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin ikişer kez bu karara uymaması nedeniyle karar verilmesine yer olmadığına hükmetti.

Anayasa Mahkemesi’nin gerekçesinde, hak ihlali kararlarına rağmen Yargıtay’ın Gezi davasındaki kararları kısmen onamasının ve bu nedenle Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesinin ‘yok hükmünde’ görüldüğü ileri sürülüyor. Zühtü Arslan’ın Anayasa Mahkemesi Başkanı olduğu dönemde verilen kararla ilgili, yeni başkan Kadir Özkaya’nın da Atalay lehine oy kullandığı, kulislere yansıyan bilgiler arasında. Özkaya, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi ve Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin uymadığı hak ihlali kararlarında da Atalay lehine oy kullanmıştı.

TİP Genel Başkanı Erkan Baş ve TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un yarın yapacağı görüşmeyle, Erdoğan’ın Özel’e yapacağı iade-i ziyaret arasında gerekçeli kararın açıklanabileceği belirtiliyor. Bu süreçte, Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesi ve yaşanan yüksek yargı krizi önemli bir Gündem maddesi olmaya devam etmektedir. Kararın gerekçesinin açıklanmasıyla birlikte, olayın gidişatı ve sonuçları da netlik kazanacaktır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Gezi Davası Tutuklusuna Can Atalay’a Anayasa Mahkemesi Şoku: Milletvekilliği Yok Hükmünde!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin