Gıda enflasyonunun yükselişi sektörü etkiledi. Hanehalkı bütçesinin en büyük harcama kalemlerinden biri olan gıda enflasyonu, sepetleri küçültüp ürün takibini sıklaştırdı. Gıda perakendesi sektörü, kira ve işçilik gibi maliyetlerde yaşanan artışlarla karşı karşıya kaldı. Gıda Perakendecileri Derneği (GPD) Yönetim Kurulu Başkanı Alp Önder Özpamukçu, 2024 yılının enflasyonla mücadele yılı olacağını belirtti. Özpamukçu, devlet ve tedarikçilerin atacağı adımların sektörü önemli ölçüde etkileyeceğini vurguladı.
Türk tüketicisinin enflasyonla mücadelede bilinçli olduğunu belirten Özpamukçu, 2024’ün bir miktar daralmayı beklediklerini ifade etti. Tüketicilerin, promosyon ve indirimlere olan hassasiyetinin devam ettiğini söyleyen Özpamukçu, market harcamalarında ve yeme içme harcamalarında bu eğilimin sürdüğünü ifade etti. Özellikle hızlı servis restoranlarında fiyatlar ile maliyetler arasındaki makasın daraldığını belirten Özpamukçu, alışveriş sepetlerinin küçüldüğünü, cirodaki artışın maliyet enflasyonuna dayandığını ve promosyon savaşlarının devam ettiğini söyledi.
Tedarikçilerin finansal sorunlar yaşadığı bir dönemde olduklarını ifade eden Özpamukçu, kredi kartı ile alışveriş oranlarının yüksek olduğunu belirtti. Yüksek komisyon oranlarının tahsilatı engellediğini söyleyen Özpamukçu, kayıt dışı ekonomiyle mücadele edilmesi gerektiğini de vurguladı. Türkiye’nin döviz kurlarındaki yükselişin turist ilgisini azalttığını ifade eden Özpamukçu, sektörde istihdam sirkülasyonunun da yaşandığını açıkladı.
Metro Türkiye Satın Almadan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Deniz Alkaç, fiyatlar konusunda tüketicilerin ucuza yönelmeye başladığını ve marketlerin özel markalı ürünlere talebin arttığını belirtti. Alkaç, gıda fiyatlarının yüksek seyrettiği Ramazan ayında bile artışın devam ettiğini söyledi. Diğer taraftan Türkiye Perakendeciler Federasyonu Başkanı Ömer Düzgün, vatandaşların fiyat konusunda hassas olduğunu ve gıda perakendesinde durgunluk yaşandığını ifade etti.
Kartlı alışverişlerin artış gösterdiği ve market sayısının 52 bini aştığı bilgisine yer verildi. Aynı zamanda atıştırmalıkların ana öğün haline geldiği ve gıda harcamalarında önemli artışlar yaşandığı belirtildi. Bu süre zarfında vatandaşların gıda dışında tasarrufa gittiği ve marketlerde atıştırmalıklara yönelik talebin arttığı bilgisi paylaşıldı.