Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Bilgisayar Öğretmenliği Bölümü mezunu olan Gizem Kenger, evlendikten iki yıl sonra new bir kariyer arayışına girdi. Kadınların ev dekorasyonlarına olan ilgisini gözlemleyen Kenger, bu alanda bir iş kurma kararı aldı. KOSGEB’in Genç Girişimciler programına katılarak ‘Girişimcilik Destek Programı’ndan faydalanan Kenger, bir yıl önce evinin bir odasını atölyeye dönüştürerek faaliyetlerine başlamış oldu. Şirketini kurup, ev dekorasyon ürünlerinin kalıplarını satın alarak üretime geçti, ardından ürünlerini e-ticaret platformlarına yükledi.
‘İLK SİPARİŞİ UNUTMUYORUM’
Kenger, girişimci olarak yaşadığı süreci anlatırken, ilk siparişinin Malatya’dan gelmesiyle yaşadığı mutluluğu dile getirdi. “Evde neler yapabilirim” diye düşünerek çıktığı bu yolda, kadınların ev dekorasyon ürünlerine olan ilgisini araştırdı. Bütçesinin sınırlı olması nedeniyle KOSGEB’in sağladığı destekten yararlandı. Şirket kurarak, gerekli malzemeleri ve kalıpları edindi ve e-ticaret platformlarında ürünlerini tanıtmaya başladı. İlk siparişini heyecanla beklerken yaşadığı kaygıyı paylaşan Kenger, o ilk siparişi unutmuyor. “O siparişten sonra devamı geldi; Türkiye genelinde birçok ile sipariş göndermeye başladım. Sonrasında ise Azerbaycan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Umman ve Kuveyt’e ihracata başladım” diye belirtti.
‘ASLA VAZGEÇMESİNLER’
Gizem Kenger, yola çıkarken birçok kaygısı olduğunu ifade ederek, diğer girişimci kadınlara cesaret verici tavsiyelerde bulundu. “Asla vazgeçmeyin. İnandığınız yolda yürümeye devam edin” dedi. Kenger, hatta aksiliklerin, olumsuzlukların olacağını kabul ederek, bunların girişimcileri daha da güçlendirmesini bekliyor. Başarı için inanç ve azim gerektiğini vurgulayan Kenger, bu zorlukların üstesinden gelebilmek için her zaman ileriye bakmanın önemine dikkat çekiyor. “Ham madde temini işin en zor kısmı. Kilogram olarak küçük gibi görünüyor ama taşımak zorlayıcı olabiliyor” diyerek, bu sürecin zorluğuna da değiniyor. Ayrıca, kalitesiz veya defolu ürünler aldığında ise bu ürünleri israf etmek yerine köy okullarına göndererek, öğrencilerin boyama etkinliklerinde kullanmalarını sağlıyor. Bu sayede çevresine de katkıda bulunmuş oluyor.
Kenger, markasının insanların evlerinde olmasından büyük bir motivasyon duyduğunu belirtti. Erzincan’da başladığı ‘Luanda Home’ markası, zamanla tüm dünyaya açılmıştır. Bu tür başarı hikayeleri, kadın girişimcilerin potansiyelini gösterirken, aynı zamanda girişimcilik ruhunu cesaretlendirmektedir. Gizem Kenger’in hikayesi, azim ve kararlılıkla büyük hayallerin gerçekleştirilebileceğini bir kez daha kanıtlıyor.