Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Şeyda Atabay, glokom hakkında önemli bilgiler sağlamaktadır.
İSTANBUL (İGFA) – Glokom, gözün optik sinirine zarar veren bir dizi göz rahatsızlığını ifade eder. Optik sinir, görsel bilgiyi gözden beynimize taşıyan kritik bir yapı olup, sağlıklı görme için büyük önem taşır. Optik sinirde meydana gelen hasar, genellikle gözdeki yüksek basınçla ilişkilendirilse de, glokom normal göz basıncında da ortaya çıkabilir.
Glokom her yaş grubunda görülebilir, ancak yaşlı erişkinler arasında daha sık rastlanmaktadır. 60 yaş üstündeki bireylerde körlüğün en yaygın nedenlerinden biri haline gelmiştir. Çoğu glokom türü, belirtiler göstermeyebilir ve durum ilerledikçe yaşanan görme kaybı, kişinin fark etmesi için gereken sürenin artmasına neden olur. Düzenli göz muayeneleri, göz tansiyonunuzun ölçümlerini içeren önemli bir adımdır. Glokomun erken teşhisi, görme kaybını yavaşlatma veya önleme imkanı sağlar. Bu hastalığa sahip olan bireylerin, hayatları boyunca sürekli tedavi veya izleme gereksinimi olacaktır.
NEDEN OLUR?
Glokom, optik sinir hasarının meydana gelmesiyle gelişir. Sinir hasarı arttıkça, görme alanında kör noktalar oluşabilir. Doktorlar, bu sinir hasarının nedenlerini tam olarak anlayamamış olsalar da, bu durum çoğunlukla gözdeki artan basınçla ilişkilendirilir. Yüksek göz basıncı, göz içindeki sıvının birikimi sonucu oluşmaktadır. Bu sıvı, genellikle aköz hümör olarak adlandırılır ve iris ile korneanın birleştiği açıdaki spesifik dokudan dışarı atılır. Bu dokuya ayrıca trabeküler ağ da denir. Kornea, ışığın göze girmesine imkan tanıdığı için görme açısından son derece önemlidir. Göz fazla sıvı ürettiğinde ya da drenaj sistemi düzgün çalışmadığında göz tansiyonu artabilir.
RİSK FAKTÖRLERİ
Glokom belirtileri, gelişim sürecinde görmeyi etkileyebilirken, semptomlar hissedilmeden önce dahi görüşe zarar verebilir. Bu nedenle, glokom açısından belirtilen risk faktörlerine dikkat edilmesi büyük önem taşımaktadır:
- * Yüksek iç göz basıncı (göz içi basıncı)
- * 55 yaş ve üzeri olmak
- * Siyahi, Asyalı veya Hispanik kökene sahip olmak
- * Ailede glokom geçmişi bulunması
- * Diyabet, migren, yüksek tansiyon ve orak hücreli anemi gibi belirli sağlık sorunlarının varlığı
- * İnce merkez kornealar
- * Aşırı myopi (yakın görüşlülük) veya hipermetropi (uzak görüşlülük)
- * Göz yaralanmaları ya da belirli göz ameliyatları geçirmiş olmak
- * Uzun süreli kortikosteroid tedavisi, özellikle de göz damlası kullanımı
NASIL ENGEL OLURUZ?
Glokomun erken evrelerde tespit edilmesi ve yönetilmesine yardımcı olabilecek bazı temel adımlar bulunmaktadır. Bu adımlar, görme kaybını önlemeye veya ilerlemesini yavaşlatmaya yardımcı olabilir.
* Düzenli göz muayeneleri yaptırın:
Düzenli olarak kapsamlı göz muayeneleri, glokomun erken teşhisini sağlamada önemli bir rol oynamaktadır. Amerikan Oftalmoloji Akademisi, aşağıdaki yaş gruplarına yönelik muayene