1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. Gökçebel Yat Limanı Projesi ÇED Raporu Bakanlığa Sunuldu: Akdeniz Foklarının Barınma Alanı Tehlikede!

Gökçebel Yat Limanı Projesi ÇED Raporu Bakanlığa Sunuldu: Akdeniz Foklarının Barınma Alanı Tehlikede!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Muğla’nın Bodrum ilçesinde bulunan Akdeniz foklarının barınma alanı olan Tilkicik Koyu’ndaki Gökçebel Mevkii’nde United Bodrum Turizm A.Ş. tarafından planlanan Gökçebel Yat Limanı (otel dahil) Projesi için hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu bakanlığa sunuldu ve değerlendirme süreci başlatıldı. Proje kapsamında kıyı kenar çizgisinin deniz tarafında ve kara tarafında bulunan alanda yat limanı ve otel tesisi planlanmaktadır. 21 Kasım 2024 tarihinde proje ile ilgili İmar Denetim Kurulu toplantısı gerçekleştirileceği belirtilmektedir.

Gökçebel Yat Limanı (otel dahil) projesinin yatırım maliyeti 247 milyon TL olarak belirlenmiştir. Proje kapsamında mendirek yapılması ve yat yanaşma alanlarının oluşturulması planlanmaktadır. Ayrıca çekek alanında da deniz dolgusu yapılacaktır. Proje için Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından Türkiye Denizcilik İşletmeleri A.Ş.’ye 49 yıllığına kullanma izni verilmiştir.

Söz konusu projenin büyük bir kısmının tamamlandığı ve lüks villaların satışa sunulduğu basın tarafından belirtilmiştir. Ancak projeyle ilgili ÇED süreci daha önce iptal edilmiş ve mahkeme kararıyla sürecin yeniden başlatılması gerektiği belirtilmiştir. Projenin fokların barınma alanına yapılan dolgu işlemleri ile ilgili eleştiriler de gündeme gelmiştir.

Proje alanında ÇED raporu alınmadan iş makinelerinin deniz içerisine girerek dolgu yaptığı öne sürülmüştür. Projeye ilişkin ÇED sürecinin tamamlanmadan fiziksel uygulamalara başlandığı ve çevre koruma kanunlarına uygun olmadığı ifade edilmiştir. Proje kapsamında yapılan ihlallerin giderilmesi ve çevre koruma standartlarına uyulması gerektiği belirtilmiştir.

Çevresel etki değerlendirmesi olumlu rapor alınmadan inşaat ruhsatı düzenlenemeyeceği vurgulanmış ve projenin çevresel etkilerinin doğru bir şekilde değerlendirilmesi gerektiği ifade edilmiştir. Proje sürecinde yaşanan ihlallerin çevre ve doğa üzerinde kalıcı zararlar bırakabileceği ve bu nedenle projenin çevre dostu bir şekilde yürütülmesi gerektiği vurgulanmıştır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Gökçebel Yat Limanı Projesi ÇED Raporu Bakanlığa Sunuldu: Akdeniz Foklarının Barınma Alanı Tehlikede!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin