1. Haberler
  2. Teknoloji
  3. Google ve Microsoft, Ülkeleri Bile Geride Bıraktı: Elektrik Tüketimiyle Şaşırttılar!

Google ve Microsoft, Ülkeleri Bile Geride Bıraktı: Elektrik Tüketimiyle Şaşırttılar!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Google ve Microsoft gibi teknoloji devleri, artık dünya ekonomisinde etkili aktörler haline gelmiş durumda. Bu şirketler, Çin gibi ülkelerin toplam değerini geçerek, teknoloji sektöründeki güçlerini gözler önüne seriyorlar. Bunun sonucunda, şirket sahipleri de büyük servetlere sahip olmuş durumda. Elon Musk gibi isimler, milyar dolarlık servetleriyle dünyanın en zenginleri arasında yer alıyor. Teknoloji dünyasının zenginlik anlamında altın çağını yaşadığı gözleniyor.

Büyüklükleriyle orantılı olarak, Google ve Microsoft’un tükettikleri elektrik miktarı da oldukça fazla. Visual Capitalist sitesine göre, her biri yılda 24 teravatsaat elektrik tüketen bu şirketler, Ürdün, İzlanda, Gana ve Kuzey Kore gibi ülkelerden daha fazla elektrik tüketiyorlar. Toplam tüketimleri, 40 teravatsaatın üzerinde olup, bu rakamın Nijerya’nın tüketiminden daha fazla olduğu belirtiliyor. Bunun nedeni ise, büyük teknoloji şirketlerinin sahip olduğu veri merkezlerinin yüksek elektrik tüketimi.

Google’ın 2024 Çevre Raporu’na göre, şirketin veri merkezlerinin elektrik kullanımı %17 oranında artış gösterdi. Bu veri merkezleri, küresel ölçekte tüm veri merkezlerinin %10’unu oluşturuyor. Microsoft ise son 4 yılda yapay zeka alanındaki gelişmelerle birlikte elektrik tüketimini iki katından fazla artırmış durumda. 2020 yılında 11 teravatsaat olan tüketimleri, şu an 24 teravatsaate ulaşmış durumda.

Sonuç olarak, Google ve Microsoft gibi teknoloji devlerinin elektrik tüketimi, bazı ülkelerin toplam tüketiminden daha fazla olabilir durumda. Bu durum, teknoloji sektöründeki büyümenin ve bu şirketlerin küresel çapta ne kadar etkili olduklarının bir göstergesi olarak karşımıza çıkıyor. Teknoloji şirketlerinin elektrik tüketiminin artmasıyla, çevresel etkileri de dikkate alınması gerekmektedir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Google ve Microsoft, Ülkeleri Bile Geride Bıraktı: Elektrik Tüketimiyle Şaşırttılar!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin