Gülmenin hem ruhsal hem de fiziksel açıdan faydalı olduğu kanıtlandı. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, kahkaha stres hormonu kortizol seviyelerini azaltarak vücuda iyi geliyor. Aynı zamanda akciğer kapasitesini artırarak daha fazla oksijen alınmasını sağlıyor ve kan dolaşımını artırıyor. Uzmanlar, kahkahanın zihinsel ve fiziksel sağlık için mucizeler yarattığını belirtiyor ve bu basit ve bedava yöntemin stresi azaltarak kalp sağlığını koruduğunu söylüyor.
Akademisyenler, ilkel insanların da kahkaha attıklarında mutluluk hormonu olan “oksitosin”in arttığını düşünüyor. Bir araştırmacı, kahkahanın sosyal ilişkiler kurmak için kritik öneme sahip olduğunu ve insanları sakinleştirerek iyi hissettirdiğini belirtiyor. Gülmek derin nefes almamızı sağlayarak vücuda daha fazla oksijen girmesini sağlar ve kasları gevşetir.
Kanada Akciğer Derneği’nin yaptığı bir çalışmada, gülmek ciğerlerimizi kirli havadan temizleyerek daha fazla oksijen almayı sağlar. Gülmek ayrıca “nitrik oksit” salınımına yardımcı olarak kan damarlarının içinde olumlu etkiler yaratır. Bu da arterlerin gevşemesine ve spazm riskinin azalmasına yardımcı olur.
Klinik bir psikolog, ruhsal sıkıntı yaşayan kişilere komedi izlemeyi veya arkadaşlarıyla kahkaha atmayı öneriyor. Kahkahanın stres hormonu kortizolu azaltırken, ödül hormonu dopamin ve iyi hissettiren hormon seratonin seviyelerini artırdığını belirtiyor. Bu nedenle, gülmenin gücünün derinlere inip stresi azalttığını ve kişiyi iyi hissettirdiğini vurguluyor. Kasılmadan gülmemeye izin vermek önemli.