1. Haberler
  2. Dünya Haberleri
  3. Güney Kore, 2018 Anlaşmasını Askıya Aldı: Askeri Gerilim Yeniden Başlıyor!

Güney Kore, 2018 Anlaşmasını Askıya Aldı: Askeri Gerilim Yeniden Başlıyor!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Güney Kore’de hükümet, 2018 yılında Kuzey Kore ile imzalanan askeri gerilimleri azaltmaya yönelik anlaşmayı tamamen askıya aldı. Bu kararla birlikte Seul yönetimi, Askeri Sınır Hattı ve kuzeybatı sınır adaları yakınlarındaki askeri faaliyetlerine yeniden başlayabilecek. Kore Yarımadası ve çevresindeki güvenlik endişelerinin arttığı bir dönemde, Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, Ulusal Güvenlik Konseyi’nin kararını onayladı.

Güney Kore Savunma Bakan Yardımcısı Cho Chang-rae, bu kararın Güney Kore ordusunun 2018 antlaşması ile kısıtlanan tüm askeri faaliyetlerini normale döndüreceğini belirtti. Cho, Güney Kore halkını korumak için gerekli önlemleri alacaklarını ve Kuzey Kore’nin sorumluluğunu vurguladı. Eğer Kuzey Kore yeni provokasyonlara başvurursa, ordunun Güney Kore-ABD ortak savunma duruşu temelinde sert bir şekilde karşılık vereceğini ifade etti.

Güney Kore, anlaşmanın tamamen askıya alınmasıyla birlikte Askeri Sınır Hattı (MDL) ve kuzeybatı sınır adaları yakınlarındaki askeri faaliyetlerine yeniden başlayabilecek. Aynı zamanda Pyongyang’ı kızdıracak şekilde dev hoparlörleri sınır bölgelerine kurarak Kuzey Kore’ye propaganda yapabilecek. 2018’de imzalanan anlaşma, askeri gerilimleri azaltmak amacıyla belirli kara ve deniz tampon bölgelerinin oluşturulmasını ve askeri tatbikatların yasaklanmasını içeriyordu.

Geçen yıl Kuzey Kore’nin yörüngeye keşif uydusu fırlatmasına tepki olarak anlaşmayı kısmen askıya alan Güney Kore, yeni kararıyla askeri faaliyetlerine tam olarak geri dönüyor. Kuzey Kore ise Güney Kore’nin bu hamlesine misilleme yaparak anlaşmadan çekildiğini açıklamıştı. Kuzey Kore, Bu durumdan Güney Kore’yi sorumlu tutarak telafisi olmayan bir çatışma çıkarsa sorumluluğun Güney Kore’ye ait olacağını belirtmişti.

Kuzey Kore, nükleer silah ve balistik füze programını sürdürmesine rağmen uluslararası yaptırımlara rağmen silah denemelerine devam ediyor. Son olarak çöp ve propaganda broşürleri taşıyan yüzlerce balonu Güney Kore’ye göndererek tansiyonu artırmıştı. Bu eylemler, Seul ve Washington yönetimlerinin tepkisini çekmişti. Güney Kore halkı ve uluslararası topluluk, Kore Yarımadası’ndaki bu gerilimin artmasından endişe duyuyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Güney Kore, 2018 Anlaşmasını Askıya Aldı: Askeri Gerilim Yeniden Başlıyor!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin