Milli takımlar Avrupa’da mücadele ederken, tribünlerde seyirciler farklı bir manzara ile karşılaşıyor. “Gurbetçiler” her ne olursa olsun, Avrupa’da milli takımlarını yalnız bırakmıyor. Tarihi maçlarda unutulmayacak anlar yaşanıyor ve bu anlar milyonlarca insanın hafızasına kazınıyor. Yıllar önce Yozgatlı Osman amcanın, Osman Kalın olarak tanınan tarihi bir anı bıraktığı nokta, Doğu Berlin ile Batı Berlin’i ayıran utanç duvarının köşesindeki üçgen şeklindeki bahçe oldu. Osman amca, Almanya’yı bölen duvarın kritik köşesine bir Türk deyimiyle “gecekondu” yaparak bir iz bıraktı. 2018 yılında hayatını kaybeden Osman amcadan sonra, evi oğlu Mehmet Kalın devraldı ve evin hikayesini tüm dünyaya anlatma çağrısında bulundu.
1982 yılında, Berlin Duvarı’nın en önemli noktalarından biri olan ve şimdi ‘tampon bölge’ olarak kabul edilen noktaya bir Yozgatlı tarafından ağaçlar dikilmeye başlandı. Almanlar için “gecekondu” olarak adlandırılan bu yapının sahibi Osman amca, emekli maaşıyla güzel bir bahçe yarattı. 1989’da duvar yıkıldıktan sonra, Osman amcanın bahçesi için yaşanan savaş yeniden başladı.
Doğu Almanya’da Komünist Parti Sözcüsü Günther Schabowski’nin basın toplantısında yaptığı hata sonucunda Berlin Duvarı yıkılmaya başladı. Bu olayın ardından binlerce Doğu Almanya vatandaşı Berlin Duvarı’na akın etti ve sınır kapılarını açtı. Bu gece, Berlin Duvarı’nın yıkıldığı tarihi bir an olarak hafızalara kazındı.
Osman amcanın ölümünden sonra, evini devralan Mehmet Kalın, evin bulunduğu alanda iki Alman belediyesi arasında yaşanan sorunun düzeltilmesi için çağrıda bulundu. 42 yıllık bahçeyi kurtarmak için mücadele veren Mehmet Kalın, Alman belediyeleriyle yaşadığı sorunları dile getirerek yardım talep etti.
Mehmet Kalın, babasının emekleriyle oluşturduğu bahçenin ve evin korunmasını istedi ve Türk yetkililerden yardım bekledi. Babasının bu alandaki mirasına sahip çıkmak için Alman belediyeleriyle sürdürdüğü mücadeleyi anlattı ve destek istedi.